Muslimové věří, že smrtí Usámy dojde k uklidnění nálad

03.05.2011 19:24

Muslimové v Česku pevně doufají, že smrt teroristického vůdce Usámy bin Ládina přispěje k lepším vztahům mezi vyznavači islámu a většinovou společností. Mělo by přinést uklidnění a také utlumení extrémních názorů, které si berou na mušku jakékoli aktivity běžných muslimů v Čechách a na Moravě, řekl v úterý předseda brněnské islámské nadace Muníb Hasan.

Muslimové věří, že smrtí Usámy dojde k uklidnění nálad

Islámský terorismus a lidé s ním spojovaní podle něj vnášejí napětí do soužití mezi muslimy a občany Česka. V Brně, kde stojí nejstarší islámská modlitebna v zemi, se to projevilo například v odmítavém postoji k vybudování nové mešity. Ta současná ve Vídeňské ulici již kapacitně vyznavačům islámu nevyhovuje. Hledají proto objekt, do něhož by se přestěhovali.

"Pozůstalým po obětech z útoku z 11. září 2001 v New Yorku se dostalo satisfakce. Bylo by lepší, kdyby byl bin Ládin zadržen a stanul před soudem, aby se objasnily nejasnosti související s terorismem," uvedl Hasan. Za pravdu mu tentokrát dal i Lukáš Lhoťan z Česko-muslimského institutu, který ne vždy s Hasanem souhlasí.

Čtěte také:

A tak, jak už měly ParlamentníListy.cz možnost se přesvědčit, muslimové v republice nad smrtí bin Ládina nejásají, ale ani netruchlí. Valná většina z nich se však včera k situaci nijak vyjadřovat nechtěla.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

"Někteří si myslí, že byl bin Ládin nevinný a pouze politiky démonizovaný jako strůjce islámského terorismu. Jiní zase souhlasí s tím, že byl odstraněn," uvedl Lukáš Lhoťan.
Přesto se však islámští teroristé Česku zcela nevyhýbají.

Čtěte také:
Zbořil: Neviditelně žil, neviditelně zemřel. Spekulace o smrti Ládina chápu
Klaus: Dopadení bin Ládina jen potvrzuje bezvýchodnost islámského terorismu Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce

Dokazuje to to, že policisté v úterý obvinili osm cizinců podezřelých z podpory teroristů, zejména na území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně prý falešné doklady, zbraně a dokonce výbušniny. Případ souvisí s činností radikální islamistické organizace Džamaat Šariat. V republice je to však zatím podle policejního prezidenta Petra Lessyho první případ, kdy policie použila ustanovení zákona postihujícího podporu terorismu.

Muníb Hasan ale tuto skupinu vnímá jen jako lidi z podsvětí, kteří s běžnou muslimskou komunitou v zemi neměli zřejmě nic společného. A v tom už s ním však Lhoťan zcela nesouhlasí, protože to vidí poněkud jinak.

"Pokud vím z oficiálních informací, měli pronajatý areál, v němž pobývali. Mohli zároveň navštěvovat i místa, kde se scházejí jiní muslimové, účastnit se modliteb. Přesto chci zdůraznit, že z toho žádný závěr učinit nelze," podotkl.

Čtěte také:
Smrt bin Ládina chod české policie neovlivnila. Zatím

Bin Ládina zlikvidovaly americké speciální síly v pákistánském městě Abbottábád. Úspěch přísně utajované operace oznámil v noci na pondělí prezident USA Barack Obama, který ji 29. dubna povolil. Washington zabil muže označovaného za organizátora útoků proti Spojeným státům 11. září 2001 po skoro deseti letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…