Bárta se sešel s Kubkem: Nadstandardy bude určovat ČLK, slíbil mu

04.05.2011 21:59

Za definici zdravotního nestandardu by v budoucnu neměli odpovídat politici, ale zástupci České lékařské komory. Alespoň podle představ Věcí veřejných.

Bárta se sešel s Kubkem: Nadstandardy bude určovat ČLK, slíbil mu

Šéf České lékařské komory Milan Kubek dostal od Věcí veřejných slib, že budou trvat na tom,   aby to byla právě lékařská komora, kdo bude mít zásadní vliv na definování zdravotního nadstandardu.

"VV na tom jednoznačně trvají," řekl serveru iDNES.cz místopředseda VV a bývalý šéf dopravy Vít Bárta po jednání zástupců strany s Kubkem a prezidentem lékárnické komory Stanislavem Havlíčkem.  

Zákon, ne vyhláška

"Jednoznačně se také kloníme k tomu, aby byl nadstandard definován zákonem, ne vyhláškou," uvedl Bárta po schůzce, jíž se kromě poslanců VV a Kubka účastnil i prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Jednání o stanovení nadstandardu, za který si budou pacienti připlácet, očekávají Véčka už v příštím týdnu.

A návrh VV vítá právě i Kubek. "Nechceme po politicích, aby oni určovali, za co se má a za co nemá platit," řekl po schůzce v dolní komoře parlamentu.

Šťastný jako Véčka

Vládní koalice je ale pořád dost daleko od dohody, jak se zdravotní standard určí. Se zapojením lékařské komory totiž nesouhlasí třeba ODS. Zástupce občanských demokratů, poslanec Boris Šťastný, ale podobně jako VV soudí, že o standardu a nadstandardu by neměla rozhodovat vyhláška ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09. Vše by prý mělo vyplývat ze zákona, který schválí parlament.

Související:

Ministr dopravy Vít Bárta se zajímá už i o zdravotnictví. Chce vědět víc

Vít Bárta: Chráním Nečase. Má to těžké

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …