Ministr dopravy Vít Bárta se zajímá už i o zdravotnictví. Chce vědět víc

02.12.2010 16:16

K opravdu netradiční schůzce došlo mezi ministrem dopravy Vítem Bártou a šéfem České lékařské komory Milanem Kubkem. Na první pohled je každému jasné, že portfolia těchto pánů se v žádném případě neprotínají a skoro by se dalo tvrdit, že Bárta leze ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi do zelí. Co je tedy příčinou setkání?

Ministr dopravy Vít Bárta se zajímá už i o zdravotnictví. Chce vědět víc

Neutěšená situace kolem plánovaného odchodu lékařů zvedla ze židle i Víta Bártu a chce vědět víc. Proto kývl.

Vnímá to jako problém

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) se natolik obává protestní výzvy lékařů Děkujeme, odcházíme, že kvitoval nabídku Milana Kubka na setkání. "Pan Kubek nabídl informace a stanoviska ČLK o odchodu lékařů všem ministrům vlády ČR a pan ministr Bárta je touto výzvou natolik znepokojen, že hodlá získat o problematice co možná nejvíce informací, přestože to nespadá do jeho resortu," vysvětluje serveru ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Čtyři tisíce podpisů zvedly Bártu ze žídle

Výzva Děkujeme, odcházíme dělá tedy vrásky nejen ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). K dnešnímu dni podepsalo "exodus" 4192 lékařů a svým podpisem stvrdili ochotu dát výpověď ještě před koncem tohoto roku. Lékařský odborový klub požaduje, aby základní plat lékaře bez přesčasů vzrostl na 1,5násobek až trojnásobek průměrného platu. Toto stanovisko potvrdila i Česká lékařská komora na svém listopadovém sjezdu.

Bohatá vábnička

Za masový odchod lékařů z ČR mohou také částečně manažeři německých a rakouských soukromých klinik, kteří na nedávném veletrhu, konaném právě v Čechách, evidentně svým vábením rozhodili zrno na úrodnou zem. "Nástupní plat nejméně 3500 eur a pro lékaře specialistu s praxí přes 6000 eur. K tomu zaručený kariérní postup a možnost dalšího vzdělávání. A pochopitelně daleko méně přesčasů, to mi stačí," uvedl pro ČTK jeden z návštěvníků veletrhu.

Call centrum i advokát

O hladký průběh procesu hromadných výpovědí se má starat advokát i call centrum „Lékaři začnou podávat výpovědi od 29. listopadu. O celý proces se postará advokátní kancelář a lékařům pomůže i call centrum, které bude řešit jejich dotazy spojené s podáváním výpovědí," uvedl předseda lékařské odborové komory MUDr. Martin Engel.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…