Onderka chce Brno zvětšit o nové satelity

05.05.2011 16:58

Bude Brno opět o něco větší? Po nedávných obavách, které hrozily, že se od města odtrhnou nespokojené lokality Horní Heršpice a Přízřenice, kde se mimo jiné nachází část největší prestižní a zábavní zóny Brna a řada velmi hodnotných pozemků, má vedení druhého největšího města v zemi tentokrát příjemnější starosti.

Onderka chce Brno zvětšit o nové satelity

Politické reprezentace měst a vesnic tvořící prstenec okolo Brna se začaly zabývat výzvou a nabídkou primátora Romana Onderky (ČSSD) na postupné připojení k jihomoravské metropoli. Návrh se sice nesetkal se spontánním přijetím, starostové ale uznávají, že nastal čas začít problém rychle rostoucích satelitů řešit. Nových, v podstatě samostatných mini vesnic složených pouze z nových domků vyrostlo značné množství. Často žijí jakýmsi samostatným životem a do obcí, které je mají na svých katastrech, jako by vůbec nepatřily a tak by správa přímo z Brna stejně nijak do jejich dosavadního života nijak razantně nezasáhla.

Zastupitel Brna-Útěchova a předseda finančního výboru Jihomoravského kraje Zdeněk Dufek (ČSSD) například uvedl, že v okolí města vyrostly během posledních desetiletí satelity, jejichž rozvoj působí Brnu mnoho přímých starostí.

„V obcích ale často není dořešena infrastruktura, doprava, nejsou v nich často odpovídající školy nebo obchody," uvedl Dufek. Dodal, že spádové obce kolem Brna začaly svým rozvojem postupem doby působit Brnu a jeho obyvatelům obtíže. Starostové vesnic v bývalém okrese Brno-venkov podle Dufka nyní brněnského primátora Onderku pozvali na společné jednání, kde by si měli řešení potíží prodiskutovat.

Nadšení se zatím nekoná

Nabídka adresovaná prvním mužem města na postupné slučování a vytvoření takzvaného Velkého Brna se týká více než desítky měst a vesnic - jsou mezi nimi například Moravany, Modřice, Šlapanice, ale i Česká, Lelekovice nebo Troubsko. Odhadem v nich může žít mezi dvaceti až třiceti tisíci lidí.

Obyvatelé v satelitech však nejsou podle předběžných odhadů zatím příliš naklonění variantě připojení k „velké matce - Brnu". Problémem podle Dufka mohu být chystané změny v rozpočtovém určení daní. Statutární města jako jsou Brno, Ostrava nebo Plzeň by měly přijít o daňová zvýhodnění, zvýhodňující právě jejich velikost - není proto zdaleka jisté, zda se jim vůbec vyplatí počet svých obyvatel navyšovat...

Více:

Onderka: Brno odmítá návrh na změnu rozpočtového určení daní 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

17:00 Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

Regionální železniční doprava stále čeká na několikátou, snad už finální a konečně platnou verzi mod…