Starosta roku 2014 je z Jihomoravského kraje. Dostal čtvrtmilionu korun

01.12.2014 17:00

Vítězem šestého ročníku soutěže Era Starosta roku se v konkurenci 63 nominovaných stal Petr Zálešák, starosta obce Nenkovice v Jihomoravském kraji. Titul převzal minulý týden v pražské Malostranské besedě z rukou loňského vítěze Antonína Novotného z obce Podbřezí.

Starosta roku 2014 je z Jihomoravského kraje. Dostal čtvrtmilionu korun
Foto: erasvet.cz
Popisek: Era

Hodnoticí komisi Petr Zálešák získal svým lidským přístupem, posilováním a stmelováním komunity obce. Společně s prestižním titulem získává 250 000 korun do obecního rozpočtu a tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. 

Hodnotitelé letos poprvé rozhodovali také o vítězi podkategorie Zastupitelstvo roku, toto ocenění získala obec Nový Hrádek v Královéhradeckém kraji.

Pět finalistů z 63 nominovaných

Do soutěže o nejlepšího starostu obce do 2000 obyvatel bylo v roce 2014 přijato 63 nominací, ze kterých vzešlo pět finalistů – starostka středočeské Kouřimi Zuzana Čiháková, Ilona Severová, starostka obce Lukavice v Pardubickém kraji, starosta obce Rochlov v Plzeňském kraji Jiří Patera a starostové dvou jihomoravských obcí Antonín Hanák z Terezína a Petr Zálešák z obce Nenkovice.

„Vítěz si hodnoticí komisi získal svým neobyčejně lidským přístupem a schopností stmelovat lidi v obci. Každý z pěti finalistů ale odvádí skvělou práci. To potvrzuje i jejich opětovné zvolení v nedávných obecních volbách,“ říká členka hodnoticí komise Jitka Švejcarová, manažerka společenské odpovědnosti Ery.

„Návštěvy v obcích hrají v závěrečném rozhodování důležitou roli. Hodnotitelé mají možnost přímého kontaktu nejen s nominovaným starostou, ale také s místními lidmi, mohou si s nimi popovídat, ptát se a naslouchat,“ říká Renata Wilflingová z Nadace VIA. „Vítěze jsme letos zvolili po dvouapůlhodinové diskuzi. Starosta obce Nenkovice Petr Zálešák získal nejvyšší počet bodů od šesti ze sedmi přítomných hodnotitelů,“ dodává Wilflingová.

Z pražské Malostranské besedy nikdo neodcházel s prázdnou. „Vítěz soutěže Era Starosta roku 2014 Petr Zálešák získal nejen prestižní titul a Rychtářské právo, ale také 250 tisíc korun do obecního rozpočtu, ostatní finalisté si odvážejí pro své obce 20 tisíc korun. Vítězné zastupitelstvo obohatí rozpočet Nového Hrádku o 50 tisíc korun,“ říká Jitka Švejcarová z Ery.

Vítěz Petr Zálešák je starostou obce Nenkovice už 12 let. Podporu svých spoluobčanů získává otevřenou komunikací, rozvíjením komunitního života a zapálením pro veškeré dění v obci, kterým motivuje i ostatní obyvatele.

„Na práci starosty mne nejvíce těší to, že ovlivňujete veřejný život a dění v obci. Určujete směr, kudy by mohla obec jít, dáváte lidem možnost vyžití. Pokud se vám podaří ještě podpořit zaměstnanost nebo přidat například větší díla nebo stavby, které zde zůstanou pro naše potomky, myslím, že něco takového by asi mělo potěšit každého,“ říká o své práci starosty Petr Zálešák. Svého starostu přirovnávají občané Nenkovic k postavě Supermana. „Snad ve všech případech, ať už jsou příjemné nebo nepříjemné, volají lidé starostu. Je u všeho, co se v obci stane. I jeho skromnost je podobná Supermanovi, nepotrpí si na `děkovačky`. Ať se děje, co chce, ve dne v noci starosta je vždycky na pomoci,“ uvedli v nominaci.

Nová podkategorie nahradila „povodňového starostu"

V letošním roce se organizátoři soutěže rozhodli otevřít novou podkategorii Samospráva roku. „Od starostů jsme stále slýchali, že úspěch v soutěži nepatří jen jim, ale také jejich kolegům, členům obecních zastupitelstev,“ komentuje důvody vzniku podkategorie Renata Wilflingová z Nadace VIA. Prvenství získalo zastupitelstvo obce Nový Hrádek v Královéhradeckém kraji. Porota ocenila zejména schopnost týmové práce zastupitelstva vedeného starostou Zdeňkem Drašnarem, jejich aktivní spolkový život a zapojení ostatních obyvatel do života v obci. V Novém Hrádku se daří sousedské pospolitosti, kterou podpořilo i vítězství v krajském kole Vesnice roku 2011. Důkazem je nejen aktivita spolků, ale třeba také výsledky veřejných sbírek na opravu varhan v kostele, na rekonstrukci sokolovny či na pořízení nové hasičské stříkačky. Městys s necelými 800 obyvateli např. jen na generální opravu varhan vybral mezi občany 250 tisíc korun.

O soutěži Starosta roku

Do soutěže Era Starosta roku nominují své starosty či starostky přímo obyvatelé obcí. Soutěž je určena výhradně starostům obcí do 2000 obyvatel a svým podpisem ji musí podpořit alespoň dvacet osob, které zde trvale nebo přechodně žijí. Vítěze vybírá hodnoticí komise na základě kritérií stanovených podmínkami soutěže. Členy hodnoticí komise v roce 2014 byli Ľubomír Lupták (Katedra antropologie FF ZČU, Studio vizuální etnografie), Daniela Brůhová (Český rozhlas Dvojka), Lucie Slauková (projektová manažerka MC Poděbrady), Jiří Humplík (Deník), Barbora Jirsová (Nadace VIA), Pavel Mička (Agora CE, o. p. s.), Antonín Novotný (starosta obce Podbřezí a Era Starosta roku 2013), Ivan Ryšavý (Moderní obec) a Jitka Švejcarová (Era).

Soutěž Era Starosta roku probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašuje Era ve spolupráci s Nadací VIA. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…