Hájkova slova o bin Ládinovi zaujala i za mořem. V New Yorku

05.05.2011 14:39

Slova prezidentova vicekancléře Petra Hájka o neexistujícím arciteroristovi bin-Ládinovi v souvislosti s jeho zastřelením americkými speciálními jednotkami už zřejmě obletěla svět. Původní zprávu ParlamentníchListů.cz, ve které Hájek tvrdí, že v existenci Usámy bin Ládina nevěří, ocitoval i renomovaný deník Wall Street Journal.

Hájkova slova o bin Ládinovi zaujala i za mořem. V New Yorku

Konspiračních teorií považujících bin Ládina za neexistující mýtus či dokonce za figurky pod kontrolou USA, které legendu o celosvětovém teroristovi používají jako záminku ke svým vojenským akcím v muslimském světě, se od 11. září vyrojilo mnoho. Klausův kancléř Petr Hájek ale umí i v takové konkurenci vyniknout. Svůj výrok načasoval dokonale, a ten nyní začíná žít vlastním životem i za hranicemi ČR.

Wall Street Journal: Známý demagog Hájek

"Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," tvrdí Hájek, přičemž Wall Street Journal jeho výrok cituje doslova.

Psali jsme:
Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce
Hájek svět nezajímá. Zato Klaus, to je hit

Mnohem více ale průměrného obyvatele New Yorku zaujme citace z Hájkovy knihy. "Jedenácté září v New York City se tak, jak nám, bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo. Nemohlo se stát. Obraz, který politická reprezentace USA pro vlastní i světovou veřejnost vytvořila, byla v každém případě manipulace, přinejmenším mediální," píše Klausův poradce. I tato Hájkova slova cituje americký renomovaný deník doslova.

Autor příspěvku Sean Carney charakterizuje Hájka jako známého českého populistu či chcete-li demagoga. Klausovo distancování se od výroků svého poradce pak hodnotí jako "šťastné" pro Českou republiku a její pověst v zahraničí. Prezident Hájkova slova relativizoval tím, že se nejedná o názor hlavy státu a že Hájkova slov byla zveřejněna na "internetovém serveru menšího významu".

Více:
Hájek výroky o Ládinovi nedomyslel. Řekl je menšímu serveru, zlobí se Klaus
Prezident Klaus: Názory Petra Hájka nejsou mými názory

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…