Zákaz komunistů: Důkazy jsou, ale... Štětina doufá

09.05.2011 7:02

AKTUALIZOVÁNO Podle disidenta, antikomunisty a bývalého kapitána BIS Vladimíra Hučína, který se specializuje na levicový extremismus, je nutné rozpustit KSČM. A to ne kvůli předlistopadové době, ale kvůli činnosti po listopadu 1989. Hučín říká, že má důkazy potvrzující trestnou činnost KSČM proti bezpečnosti státu a chtěl by i svědčit.

Zákaz komunistů: Důkazy jsou, ale... Štětina doufá

Hučín míní, že současná komunistická strana je hrozbou pro bezpečnost a demokratické zřízení. „Vycházím z jejich trestné činnosti po listopadu 1989, nikoli z toho, co napáchali před 17. listopadem. To oni říkají, že už jsme změnili a že jsou demokratickou stranou. Z důkazů, které byly nashromážděny v působnosti tajných služeb, i já jsem na to vedl několik spisů, byly po nástupu ČSSD do vlády zastaveny, to vyplývá. Pokud se tohle použije při správním soudu na jejich rozpuštění, tak si myslím, že by to mohlo mít určitou váhu," řekl ParlamentnímListům.cz Hučín. Podle něho byla KSČM zapletena v teroristických bombových útocích a napojení na ruské tajné služby.



Zproštění mlčenlivosti?

Hučín ale není zproštěn mlčenlivosti a do té doby by u tohoto řízení nemohl svědčit. „Bojím se jedné věci, když mi ten soud položí jednu a zásadní otázku: ´pane Hučíne, zprostil vás ředitel BIS mlčenlivosti? A já řeknu: ´nemám takové zproštění´. Protože Lang mě nezprostí. Ale by dobré, kdyby ten soud si vynutil ty příslušné svazky, které mají jisté krycí názvy a nahlédl do nich. Tam je dokumentace, popis situací. Kdyby ještě předvolal mého tehdejšího olomouckého nadřízeného, také by to celé věci prospělo," uvedl Hučín.

Redakce poslala dotaz Bezpečnostní informační službě směrovaný jejímu řediteli Jiřímu Langovi, zda sprostí Hučína mlčenlivosti. "Pokud ředitel BIS dostane žádost o zproštění mlčenlivosti současného nebo bývalého důstojníka BIS, žádost posoudí a následně rozhodne," reagoval mluvčí BIS Jan Šubert.
 

K tématu:
John Bok natvrdo: Komunisté musí prostě vychcípat
Dolejš: Štětina umí jen jedno. Točit dokola 'Zrušte komunisty'
Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák

Speciální tým na ministerstvu vnitra dokončuje analýzu, která vládě doporučí, zda má či nemá navrhnout rozpuštění, či pozastavení činnosti KSČM. Šéf senátní komise pro vyšetřování ústavnosti KSČM Jaromír Štětina vládě návrh na vypracování žaloby.

Posouzení ústavnosti KSČM

Senátor Jaromír Štětina ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že se nejedná o návrh na zákaz KSČM. „Jde o to, že Senát má podezření, že KSČM porušuje ústavu a chce, aby vláda požádala nezávislý soud, aby toto podezření prověřil. Český právní řád nezná pojem zakázat stranu. Podle zákona o politických stranách lze stranu pouze rozpustit, nebo pozastavit jej činnost," řekl ParlamentnímListům.cz Štětina.

„Vladimír Hučín tvrdí, že BIS má informace o tom, že KSČM se dopouštěla na severní Moravě s tehdejšími bombovými útoky trestné činnosti. Myslím si, že je to tak vážná informace, že soud, v případě, že se bude zabývat osudem KSČM, měl vyžadovat, aby živé svazky, o kterých Vladimír Hučín mluví, se staly součástí spisu a byly součástí oné správní žaloby," řekl k Hučínovi senátor.

Vláda by měla Hučínovy materiály využít, míní senátor

Štětina uvedl, že pokud se vláda rozhodne podat správní žalobu na KSČM, tak má právo vědět, co má BIS ve svých svazcích a BIS je nástrojem vlády. „Kdyby došlo k soudu, tak si myslím, že by vláda měla být první, kdo bude požadovat, aby se ty materiály BIS staly součástí soudního spisu," sdělil redakci Štětina. TOP 09 přijala usnesení, ve kterém zavazuje své ministry, aby ve vládě podpořili návrh na správní žalobu.

Tým ministerstva vnitra, který má vládě předložit doporučení, zda podat žalobu, podle Štětiny informace o spisech, o kterých hovoří Hučín, má.

Informace BIS je patrně možné využít

Odborník na extremismus a právník Miroslav Mareš pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by bylo dobré spisy, o kterých mluví Hučín, použít. „Lze si představit, že by pracovníci zpravodajské služby mohli vystupovat jako svědci podobně jako tomu bylo v případě procesu s Dělnickou stranou," řekl Mareš.

Podle Mareše je problém, že zákon o politických stranách neupravuje, co může být předloženo jako důkaz pro zrušení politické strany. „Nejvyšší správní soud v prvním rozhodnutí o Dělnické straně naznačil, že informace bezpečnostních služeb nějakým způsobem být využity můžou, i když to není jednoznačně upraveno zákonem," míní Mareš.

Podle Mareše by bylo dobré zmíněné materiály zpřístupnit, ale podle něho je poněkud problém, že to je deset let staré. „Nejvyšší správní soud totiž řekl, že by od té strany muselo hrozit bezprostřední nebezpečí. Otázka je také, zda o tom vědělo vedení strany. Nevím, co pan Hučín přesně má," říká Mareš. Politolog míní, že je také problém, že výbuchy na Přerovsku nebyly vyšetřeny a že k tomu neexistuje rozsudek, který by někoho konkrétního odsoudil. To by mohlo v procesu pomoci.

Bombové útoky a napojení na ruské služby

Ve spisech je podle Hučína dokumentována příprava organizování několika výbuchů z okresního výboru KSČM konkrétními lidmi, kteří byli napojeni na bývalé důstojníky StB a vojenské kontrarozvědky členy Lidový milicích. Výbušniny použité v Přerově byly ze skladu Lidových milicí.

Hučín dle svých slov také odkryl napojení KSČM na ruské tajné služby a na ruského generálního konzula v Brně, kde působil František Bublan, který nechtěl tyto informace podle Hučína vůbec registrovat. „Věděl, že to by se mu to nehodilo," řekl Hučín.

Podle Hučína se dá situace s jeho mlčenlivostí vyřešit také tím, že by vykázal ze soudní síně veřejnost a ty lidi, kteří nemají bezpečnostní prověrku a soudci jsou vázáni mlčenlivostí i bez prověrky. „Mohl bych být vyslyšen i bez zproštění mlčenlivosti, ale soud by musel nejdřív chtít. Jinak bych se dopouštěl ohrožování utajované skutečnosti," dodal Hučín.

Psali jsme:
Disident Hučín: Kubiceho lidé se chovali jak estébáci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…