Kvůli EU máme zbytečné úřady, hořekují Češi

06.05.2011 17:55

Jak Češi hodnotí členství v EU s odstupem sedmi let? Čím dál víc jim začíná vadit narůstající byrokratizace spojená s unií. Zajímavé je, že voliči pravice jsou spíše proevropští, zatímco voliči levice EU spíše odmítají.

Kvůli EU máme zbytečné úřady, hořekují Češi

Ve svém dubnovém šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění věnovalo hodnocení členství České republiky v Evropské unii. Respondenti byli požádáni o zhodnocení kladných a záporných stránek členství ČR v Unii a rovněž o posouzení dopadu vstupu na vybrané oblasti veřejného života.

Psali jsme: Hybášková velvyslankyní EU? Na Zahradila jdou mdloby

Oslovení nejčastěji souhlasili s názorem, že díky členství získali Češi lepší možnosti žít, studovat a pracovat v zemích EU. Prakticky totožný podíl souhlasných odpovědí si však získalo také tvrzení, že členství v Evropské unii přináší nárůst byrokracie a zřizování zbytečných úřadu.

Celý průzkum CVVM ZDE

Vznikly nové úřady, ale zákony se nezlepšily

Na nárůst byrokracie a vznik zbytečných úřadů si v souvislosti s členstvím v EU stěžovaly tři čtvrtiny respondentů. V době, kdy se rozhodovalo o tom, zda naše země vstoupí do EU či nikoli, prohlašovali zastánci vstupu, že se díky talku EU mimo jiné zlepší kvalita našich vlastních zákonů. Je zajímavé, že sedm let po vstupu, je o tom přesvědčena je čtvrtina dotázaných. Nadpoloviční většina lidí si nemyslí, že by se v souvislosti se vstupem do EU nějak zlepšila kvalita českých zákonů.

Voliči levice jsou spíše proti EU

Občanští demokraté dlouhodobě hrají prim v míře českého skepticismu vůči fungování Evropské unie. Za zmínku ovšem stojí, že voliči pravice hodnotí členství v EU spíše kladně. Stoupenci ODS a TOP 09 jsou ve svém hodnocení více proevropští, když se ve větší míře ztotožňují s pozitivními výroky a častěji odmítají kritická tvrzení.

K tématu: Zrušme EU, vyzývá Kuras. Jinak prý Evropa vykrvácí

Opačně se vyjadřují voliči ČSSD a především KSČM. Vůbec nejvýraznější je tento rozdíl v případě hodnocení nárůstu prestiže ČR ve světě, kde s výrokem souhlasí 66 % příznivců ODS, 65 % příznivců TOP 09, ale jen 44 % sympatizantů ČSSD a pouze 15 % respondentů hlásících se ke KSČM.

Související:

Euroskeptičtí Češi: Dnes by do Unie nevstoupili

Fajmon (ODS): Za zdražením elektřiny stojí ČSSD, EU a pan Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…