Kubice: Nedostal jsem trafiku od ODS. Za zprávou si stojím

08.05.2011 13:36

Ministr vnitra Jan Kubice poprvé promluvil v televizi, přesněji v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. O hrozbě terorismu prohlásil, že rizika zůstávají nezměněna i přes odhalení několika cizinců podezřelých z napojení na teroristy. Bránil se ohledně Kubiceho zprávy zveřejněné před volbami roku 2006. Zdůraznil, že už si na vnitro nikoho z ÚOOZ nevezme, a že jeho detektivní firma, v níž skončil, nikdy nespolupracovala s Bártovou ABL.

Kubice: Nedostal jsem trafiku od ODS. Za zprávou si stojím

V televizní debatě Otázky Václava Moravce se nový ministr vnitra Jan Kubice představil jako klidná síla. Teroristické akce v Evropě jako odplatu za zabití Usámy bin Ládina zatím neočekává a riziko považuje za nezměněné. Situace je podle něj stabilizovaná. Nicméně připustil, že se nedá vyloučit chaotické jednání s tím, že se někde objeví mesiáš a převezme iniciativou.

Teroristé v Česku

Ohledně měsíc starého případu, kdy byla zadržena skupiny cizinců napojených na islámskou organizaci Jamaat Shariat a přes Kavkaz až na al - Káidu , sdělil, že jde o logistickou podporu terorismu. Informace dostali členové ÚOOZ z ciziny v roce 2008. „Pak schraňovali informace a zatýkání se povedlo. Česka se týká jen to logistické zázemí. Žádné teroristické skupiny u nás nejsou," dodal.

K nové kauze Pákistánce, který u nás zažádal o azyl, byť je na něj v Pákistánu vydán zatykač za vraždu a terorismus, sdělil: „Je ve vydávací vazbě. Vylučuji souvislost mezi předchozím případem. Další informace ohledně této osoby chybí a žádost o jeho vydání do Pákistánu ještě nepřišla. Nicméně si nedokážu představit, že by u nás dostal azyl." Také podotkl, že podporuje policejního prezidenta ve snaze zvýšit tresty v případě napojení obviněných na teroristickou síť.

SLEDUJEME téma Jan Kubice

Fendrych se rozplývá nad Kubicem: Policie konečně může vyšetřovat
Kmenta o Kubiceho muži: Tak dobře pracoval, až musel skončit
Exnáměstek Fendrych zavzpomínal: Po Kubicem tvrdě šli. Držel jak skála
Případy plukovníka Kubiceho. Mafie, kaluže krve a válka policajtů

Stojím si za zprávou

Zveřejnění Kubiceho zprávy těsně před sněmovními volbami v roce 2006 bylo podle ČSSD účelové, aby ji poškodilo. Debatuje se o tom, že post ministra vnitra je odměnou ODS pro Kubiceho. „Stojím si za všemi kroky, které jsem udělal. Minulý týden jsem nechal pověsit na web ministerstva vnitra vše, co se stalo. Byl jsem policistou sedmnáct let a choval se vždy korektně," řekl Kubice a rozvinul historii tlaků na ÚOOZ v době, kdy tam šéfoval. Někteří členové expozitury v Plzni byli obviněni z padělání cestovních dokladů. Na vyšetřovatele útočili jak policisté, tak i média.

„Jaroslav Hruška, šéf tehdejší plzeňské expozitury, když odcházel od policie, požádal si jako občan o to, jaké informace na něj byly shromážděny. Od ministerstva vnitra dostal zprávu, že nikdy nebyl vyšetřován. Považuji ho za čestného člověka, a proto jsem ho vzal na vnitro," sdělil. Po zveřejnění zprávy prý ÚOOZ přihlásilo poměrně dost svědků. To, že se nic nedostalo před soud, je podle Kubiceho věc státního zastupitelství. V případě Hrušky jde prý o posledního člověka z ÚOOZ za jeho šéfování, které si na vnitro přetáhl.

Prachy na vnitru chybí

U jediného stávajícího náměstka, který na ministerstvu vnitra zůstal z dob ministrování Radka Johna, ještě neví. Viktor Čech je jak policejním ombudsmanem, tak i náměstkem pro zahraniční vztahy. Rozhodne se však do dvou měsíců. Tyto dvě funkce na pozici náměstka ale posuzuje Kubice jednoznačně. Ombudsman by byl více platný na policejním prezídiu, zahraniční vztahy je nutné na vnitru naopak prohlubovat.

Policejní sbor má dnes 41 000 členů. Garanci, že se nebude snižovat rozpočet policie a hasičů, však Kubice od premiéra Petra Nečase nemá. „Hasiči ekonomicky vydrží do listopadu, snížení rozpočtu by znamenalo obrovské bezpečnostní riziko. Odešli by totiž další starší a zkušení odborníci. Nyní probíhají analýzy dopadů," zdůraznil s tím, že je vše otevřené.

Nakonec jasně potvrdil, že svého podílu v detektivní agentuře se vzdal a tato firma nikdy nespolupracovala s ABL. Rozdíl mezi jeho bývalou firmou a bezpečnostní agenturou Víta Bárty ABL je prý takový jako mezi trafikou na návsi a bankou na kopci. Budoucnost vidí Kubice jasně. Zpět do detektivní kanceláře se nevrátí, o vstupu do aktivní politiky neuvažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …