Kalousek o levicových demonstrantech: Asi šli i pochod za marihuanu

08.05.2011 18:53

Na sobotní pražské demonstraci proti vládním reformám se sešli asi dva tisíce lidí. Zúčastnili se i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, současný předseda Bohuslav Sobotka, či jeho přítel, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Jednou z hlavních postav však byl odborářský boss Jaroslav Zavadil, agresivní řečník, který dokáže burcovat davy. Nicméně sobotního pochodu za legalizaci marihuany se zúčastnilo asi pět tisíc demonstrantů, tedy více než dvojnásobek. Ministr financí Miroslav Kalousek se domnívá, že mnozí z demonstrujících se zúčastnili obou akcí. Jejich výroky tomu prý napovídaly.

Kalousek o levicových demonstrantech: Asi šli i pochod za marihuanu

Podle ministra financí počet účastníků obou demonstrací ukazuje skutečný obraz toho, čím lidé žijí. Z těch, kteří demonstrovali proti vládním reformám si, ale v žádném případě Kalousek nechce dělat legraci.

Zavadil je dobrý profesionál

„Vládní reformy jsou příliš vážné téma. A já mám sice svůj názor, ale respektuji i názor svých oponentů a neberu jim ho. Sice mi podle mnohých řečí na Palachově náměstí přijde, že někteří lidé si před demonstrací proti reformám střihli i pochod za legalizaci marihuany, ale to je jejich věc," řekl ParlamentnímListům.cz ministr financí.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Kupodivu Kalouskovi není trnem v oku ani vrchní odborář, Jaroslav Zavadil. „Ode mě žádnou kritiku neuslyšíte. Je to profesionální odborář, dělá svou práci a podle mě ji dělá dobře. Některé jeho výroky sice vyvolávají emoce, ale to prostě k odborům patří," tvrdí Kalousek, který je až překvapivě smířlivý. Ačkoliv Zavadil vládu nešetřil. "Zatím máme holé ruce, ale tak to nemusí být napořád. To není vláda pro lidi, to je vláda pro byznys," vykřikl odborářský boss na demonstraci.

Čtěte také:
Nás neškrtnete! Křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších
Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser
Vláda je hluchá jak tetřev, zlobí se odborářský šéf

Už je na čase zbavit se Nečase, bylo jedno z hesel demonstrantů. Na akci se sešli všichni, od odborářů, přes postižené až po Romy. Přesto celá demonstrace působí spíš jako předzvěst té odborové, která se má konat za dva týdny. Demonstraci, kterou pořádala iniciativa ProAlt, podpořila i řada dalších sdružení, iniciativ, nevládních organizací. Podporu vyjádřily také odbory. „Nečasova vláda chce vytvořit společnost, kdy budou bojovat všichni proti všem," řekl shromážděným davům organizátor akce Ondřej Lánský.

„Jsem rád, že jsou tu lidé různých věkových skupin z různých koutů republiky, zkrátka všichni, kterým vadí vládní škrty," prohlásil pro ParlamentníListy.cz jeden z účastníků demonstrace.

„Stejnou náladu, jako projevovali účastníci demonstrace na Palachově náměstí, má i většina lidí ve společnosti. Soudě podle sociologických průzkumů," sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Paroubek.

„Ukazuje se, českému národu, který je svou trpělivostí pověstný, trpělivost dochází. Vláda je hluchá k argumentům opozice, odborů i občanského sektoru. Nelze se divit, že veřejnost volí a bude volit častěji protestní akce, tak jako v sobotu," míní poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Další hlasité vystoupení proti Nečasově vládě se chystá na 21. května pod taktovkou největší odborové centrály ČMKOS.

Akce ProAlt:
Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi
Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina
Když se lidé bouří - ProALT podepsal imaginární demisi vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…