Nás neškrtnete! Křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších

07.05.2011 16:43

Už je na čase zbavit se Nečase, s tímhle heslem přišli demonstranti na Palachovo náměstí ve 14 hodin. O dvě hodiny později se vydali na pochod ke Strakově akademii. Na akci se sešli všichni, od odborářů, přes postižené až po Romy. Přesto celá demonstrace působí spíš jako předzvěst té odborové, která se koná o dva týdny později.

Nás neškrtnete! Křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších

Přes dva tisíce lidí se sešlo na Palachově náměstí, aby vyjádřilo svou nespokojenost s vládou. Demonstraci, kterou pořádá iniciativa ProAlt, podpořila i řada dalších sdružení, iniciativ, nevládních organizací. Podporu vyjádřily také odbory. „Jsem rád, že jsou tu lidé různých věkových skupin z různých koutů republiky, zkrátka všichni, kterým vadí vládní škrty," prohlásil pro ParlamentníListy.cz jeden z účastníků demonstrace.

Mimopražských je na demonstraci téměř polovina, přijeli sem demonstrovat lidé z Kroměříže, z Vysočiny, z Brna. Řada z nich měla na rukách bílé rukavice. Jednalo se o sluchově postižené demonstranty a bylo jich na demonstraci několik stovek.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Na vládní škrty narážely jak transparenty, tak projevy zástupců různých iniciativ. Mluvčí iniciativy Ondřej Lánský ve své řeči prohlásil: „Nečasova vláda chce vytvořit společnost, kdy budou bojovat všichni proti všem." A i celý zbytek jeho projevu se nesl v kritice možného štěpení společnosti. Nad hlavami účastníků pak zavlály transparenty jako „Nejsme lidské zdroje" a „Společnost se škrtnout nedá".

Akce ProAlt:
Iniciativa ProAlt demonstrovala proti Jochovi
Demonstranti blokovali Senát. Vzpomněl jsem na Marxe, řekl Štětina
Když se lidé bouří - ProALT podepsal imaginární demisi vlády

K řečnění se dostal i odborový předák Jaroslav Zavadil, který jednak ocenil úsilí iniciativy ProAlt, jednak pozval všechny účastníky na odborářskou demonstraci, která se koná 21. května. Této akci vyjádřila podporu i většina zbylých řečníků a tak se dá s nadsázkou říci, že se z vlastní demonstrace ProAltu stal happening před odborovou demonstrací.

Do davu se vmísil i expředseda ČSSD Jiří Paroubek. "Co mě zaujalo, to byl velký počet lidí zdravotně postižených, zejména neslyšících. Sjeli se z celé republiky. Co mě překvapilo bylo, že přišlo jen několik málo opozičních politiků. A překvapila mě srdečnost lidí," řekl ParlamentnímListům.cz Paroubek, který účast odhadl na zhruba 4 000 demonstrantů. Z opozičních politiků se akce zůčastnil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, expremiér Vladimír Špidla nebo poslanec soc. dem. Jeroným Tejc.

V 16 hodin se demonstranti vydali na pochod se skandováním: „Už je na čase zbavit se Nečase", „Nové volby" a „Tahle vláda musí skončit".  Trasa pochodu vede k Národnímu divadlu, přes Most legií a Újezd, k Malostranskému náměstí až po úřad vlády ve Strakově akademii.

K tématu:
Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté
Klíč (ODS): Mluvčí ProAlt obhajuje argentinského teroristu

Dosavadní průběh akce zhodnotil Jan Májíček, bývalý mluvčí iniciativy Ne základnám a jeden ze spolupořadatelů, pro ParlamentníListy.cz jako jednoznačný úspěch. Nadšený je především přibývajícím počtem účastníků akcí ProAltu. Ať už na straně demonstrantů, nebo na straně organizací, které se na akcích ProAltu podílejí. „Začíná se rodit kritický pól občanských iniciativ, které ukazují, že jiný svět je možný," tvrdí Majíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…