Přímá volba prezidenta asi nebude, vyjednavači mají neshody

09.05.2011 7:39

Podle vyjednavače ČSSD Jeronýma Tejce jsou šance na to, že si Češi v roce 2013 zvolí novou hlavu státu přímo, nižší, než na počátku vyjednávání.

Přímá volba prezidenta asi nebude, vyjednavači  mají neshody

Budoucí český prezident bude i přes mnohé spekulace, které volbu hlavy státu provází, zřejmě opět volen nepřímo. A to zejména kvůli neshodám mezi vyjednavači ODS a ČSSD.

Hádky kvůli ČNB

Mezi těmi se nyní rozhořel spor zejména o prezidentské pravomoci při jmenování vedení České národní banky.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

ČSSD prosazuje, aby prezidentovy návrhy na jmenování členů bankovní rady centrální banky podléhaly souhlasu vlády nebo Senátu.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

„Nějaké finanční skupině může stát za to podpořit některého z vážných kandidátů, aby po vítězství jmenoval většinu členů bankovní rady ČNB. Ta by ovlivňovala fungování monetární politiky státu a vůbec všech regulací, které ČNB například vůči ostatním bankám má," vysvětlil deníku Právo vyjednavač za ČSSD Jeroným Tejc.

Snahy ubývá

Ten prý sice zpočátku vyjednávání mezi ČSSD a ODS viděl úsilí dohodnout se, pak se ale prý situace změnila. „Přiznám se, že po poslední schůzce se zástupci ODS jsem cítil menší snahu se dohodnout, než tomu bylo v minulosti," uvedl pro Právo Tejc. Podle toho je šance na dohodu o přímé volbě 60 až 70 procent.

Strany si teď musí určit termín dalšího jednání, který by mohl vyjednávání o přímé volbě posunout dál. Už nyní je ale patrné, že o lehkou schůzku nepůjde.

Pospíšil: Podmínky se nám nelíbí

„Na rovinu říkám, že když někdo bude stavět předem podmínky, tak to je pro nás obtížně přijatelné," uvedl pro Právo ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Pokud by došlo k nepřímé volbě, lepší výchozí pozici by měla díky většině v Senátu ČSSD. Stávajícímu prezidentu Václavu Klausovi skončí mandát v březnu 2013.

Více čtěte:

Přímá volba prezidenta? Odborníci jsou stále proti

Strejček (ODS): Proč jsem proti přímé volbě prezidenta

Přímá volba prezidenta se zasekla. Na milostech

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…