Občanský zákoník vznikl bez kontaktu s praxí. Podnikatelé znejistí

10.05.2011 7:35

Nový občanský zákoník povede ke zvýšení nákladů na právní služby. V Hospodářských novinách před tím varuje advokát Robert Pelikán. Vadí mu například, že zákon vznikl bez kontaktu s praxí.

Občanský zákoník vznikl bez kontaktu s praxí. Podnikatelé znejistí

Zákoník způsobí hlavně vznik nejistoty, kterou budou mít podnikatelé i jejich právníci. Nebudou jednoduše vědět, co se smí a co ne. To povede k zdražení právních služeb, poklesu dobrovolného plnění závazků a k velkému nárůstu soudních sporů.

Více zákonů v jednom

Premiér Petr Nečas (ODS) hovořil o výhodách nového zákoníku spočívajících v sjednocení závazkového práva. Smlouvy se už nebudou řídit občanským a obchodním zákoníkem, ale budou vycházet jen z nového občanského zákoníku. Podle Pelikána to ale významná změna není.

„Významnou změnou je omezení neplatnosti smluv. To by mělo zamezit různým zlovolným pokusům vymanit se z nevýhodné smlouvy," řekl Pelikán HN.

I s jednou akcií půjde žalovat valnou hromadu

Změn doznají také obchodní společnosti. Rozšíří se odpovědnost společníků za závazky. Každý akcionář, i když má třeba jen jednu akcii, také dostane možnost zažalovat valnou hromadu kvůli neplatnosti.

„Všechno nebo téměř všechno bude alespoň na první pohled jiné. Každý podnikatel proto bude muset vynaložit potřebné úsilí a prostředky na to, aby zjistil, zda jsou to změny jenom kosmetické, nebo zda se pro něj něco zásadně mění," vysvětluje Pelikán v HN.

Zákon vznikl bez kontaktu s praxí

Kritizuje to, že nová podoba zákona vznikla bez kontaktu s praxí. Veřejnost se mohla seznámit až s konečnou podobou a tehdy byl zákon už tak složitý, že nikdo nemohl poznat, co se pro něj změní.

Nový občanský zákoník prý také vůbec nereaguje na elektronizaci a virtualizaci ekonomických aktivit.

Související:

Premiér Nečas: Nový občanský zákoník respektuje mnohem více vůli člověka 

Pospíšil: Nový občanský zákoník by mohl více hájit práva občanů  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…