Přečtěte si vzkaz ministra Dobeše pro Kristýnu Kočí

11.05.2011 16:42

Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí, která ze strany odešla, ParlamentnímListům.cz řekla, se nebrání opětovnému návratu k véčkařům. Mezi jejími stranickými kolegy myšlenka jejího případného návratu nevzbudila ale příliš nadšení. Pregnatně se vyjádřil zejména ministr školství Josef Dobeš

Přečtěte si vzkaz ministra Dobeše pro Kristýnu Kočí

"Po prošetření a prokázání pravdivosti mých obvinění a pakliže by to bylo přijato i ze strany Věcí veřejných, které by se demokratizovaly a očistily od praktik ABL, svůj návrat do strany opravdu nevylučuji, minimálně bych ho pečlivě zvažovala," řekla Kristýna Kočí ParlamentnímListům.cz.

více: Kočí? Ta už by se chtěla také vrátit k véčkařům

Červená lucerna

Předseda strany Radek John pro její případný návrat klade těžké podmínky. „Pokud bychom se měli vůbec začít bavit o návratu Kristýny Kočí do Věcí veřejných, měla by přesně osvětlit svou roli ve vládní krizi. Měla by říct, kdo měl připraveno 120 milionů na zakládání nové strany a kteří kmotři byli v celém plánu zapojeni," řekl ParlamentnímListům.cz Radek John.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

 

více: Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela

Na návrat Kočí se příliš netváří ani místopředseda strany a ministr školství Josef Dobeš. „Nedovedu si to představit. Tato dáma je největší ostudou Věcí veřejných a je třeba se za její kandidaturu na naší kandidátce neustále voličům omlouvat. To by musely Věci veřejné hluboce klesnout, aby se mohla vrátit. To by pak nad sídlem takových Věcí veřejných svítila snad červená lucerna," uvedl Josef Dobeš. Červené lucerny zpravidla visí nad veřejnými domy.

"Jestli Kočí o něčem takovém uvažuje, tak by měla nejen navštívit psychiatra, ale též chirurga, protože by musela spadnout z višně. A to docela z velké výšky," nepáral se s exkolegyní poslanec Michal Babák. 

Andrýsová se diví

„Divím se, že po všech svých výrocích o Věcech veřejných ještě Kristýna Kočí zvažuje svůj návrat," podivila se místopředsedkyně strany a poslankyně Lenka Andrýsová nápadu své bývalé kamarádky.

více: Andrýsová: Pohromadě nás v této krizi dokázal udržet Radek John

Podobný postoj zastává i Kateřina Klasnová: „Jako místopředsedkyně strany a členka rady Věcí veřejných bych byla rozhodně proti jejímu návratu. Silně poškodila dobré jméno strany Věci veřejné. Vyloučila se tedy ze strany sama především svým chováním."

„I při své bujné fantazii si její návrat nedovedu představit," reagoval poslanec Viktor Paggio. Stejný názor má i poslanec David Kádner.

„O přijetí nového člena strany rozhoduje Rada Věcí veřejných, jíž nejsem členem. Za současné situace osobně nepovažuji její návrat za reálný, ale nedokážu odhadnout, co bude třeba za 10 let," míní poslanec Jiří Rusnok. „Jsem přesvědčen o tom, že to je absolutně nemožné," sdělil poslanec Jiří Štětina.

Aféra Kočí, Tluchoř, Škárka

Kristýna Kočí podala 6. dubna 2011 trestní oznámení na Městském státním zastupitelství v Praze na ministra dopravy Víta Bártu ve stejné věci jako Jaroslav Škárka. Kočí obvinila Bártu kvůli finančnímu "daru za loajalitu", který ji měl poskytnout ve výši půl milionu korun. Kočí to veřejně oznámila 7. dubna 2011 a současně Bártu vyzvala k rezignaci na všechny politické funkce. Ještě předtím o svém trestním oznámení Kočí informovala na soukromé schůzce premiéra Petra Nečase.

Sledovali jsme kauzu: Peníze za mlčení ve VV  a nahrávka Kočí

Radou Věcí veřejných byla téhož dne ze strany vyloučena. On-line deník Týden.cz zveřejnil 13. dubna 2011 informace o tajně pořízené nahrávce schůzky konané 9. dubna 2011, na níž se Kristýna Kočí setkala se členem frýdecko-místecké organizace VV a zároveň sponzorem Lukášem Víchem a tajemnicí Markétou Dobešovou, kde Kočí uvádí, že aféra financování VV byla součástí tři čtvrtě roku chystaného projektu, na němž se podíleli lidé z ODS, jmenovitě Petr Tluchoř.

Po zveřejnění nahrávky Kočí uvedla, že záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace šířené Vítem Bártou, Radkem Johnem či Michalem Babákem, "aby prokázala praktiky, které do politiky zavedla politická divize bezpečnostní agentury ABL, neboť byla informována, že její schůzky mohou být nahrávány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…