Daňoví podvodníci se zapotí, slibuje ministr Kalousek

19.05.2011 22:48

Ministr financí Miroslav Kalousek představil sérii opatření, která směřují k jedinému cíli – k eliminaci daňových úniků. Do ulic vyrazí více kontrolorů. Pomůže i vznik Jednotného inkasního místa či mediální známost FAÚ.

Daňoví podvodníci se zapotí, slibuje ministr Kalousek

Ministerstvo financí ve čtvrtek na tiskové konferenci představilo realizovaná i připravovaná opatření v boji proti daňovým únikům. Jedním z opatření je např. přechod z třístupňové organizace finančních úřadů na dvoustupňové. Lidské zdroje, které tím ministerstvo získá, chce využít k efektivnějšímu boji s daňovými piráty.

„Za významnou novinku považuji možnost stanovit daň i po uplynutí lhůty v případě odhalení daňového trestního činu, kterou jsme od počátku roku zavedli v novém daňovém řádu," řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že daňový řád představuje jeden ze tří pilířů daňové reformy.

K tématu: Na daních se nevybírá tolik, kolik jsme čekali, přiznal Kalousek


Dalším pilířem je reorganizace daňové správy a vznik Jednoho inkasního místa. Dojde ke větší specializaci v rámci daňové správy, více pracovníků se bude moci zabývat kontrolou, což zvýší pravděpodobnost odhalení daňového úniku.

Medializace FAÚ pomáhá

V souvislosti s chystanými změnami ministr Kalousek odmítá kritiku za to, že by se nezabýval problematikou efektivnějšího výběru daní. "Odmítám neoprávněné výtky, že by se ministerstvo financí tomuto tématu nevěnovalo. Naopak, spolu s daňovou a celní správou a Finančním analytickým útvarem (FAÚ) se nám podařilo zefektivnit a lépe koordinovat zjišťování a postihování daňové trestné činnosti," uvedl Kalousek.

Související: Obavy z Kalouska: Vytváří si vlastní zpravodajskou službu?


Ředitel FAÚ MF Milan Cícer připomněl, že jeho útvar sice primárně plní úkoly v boji proti tzv. praní špinavých peněz, nicméně při své činnosti se setkává také s podezřením na daňové trestné činy, které po vyhodnocení předává daňové a celní správě.

„Počet předaných případů se zvýšil ze 135 v roce 2008 na 639 v roce 2010, což svědčí o efektivnější spolupráci všech úřadů v kapitole ministerstva financí. Za první čtyři měsíce roku 2011 pak toto číslo činí 448 případů," uvedl Milan Cícer.

Nepřehlédněte: Vyhození véčkaři: Kalousek je čistý. Politolog: Bojí se jeho FAÚ


Upozornil také, že v poslední době medializovaná činnost FAÚ přispěla k tomu, že část daňových poplatníků, kteří jsou nebo byli předmětem šetření FAÚ, deklarovala podstatně vyšší daňové příjmy, než v předchozích obdobích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…