Kontroly nemocných zaměstnanců: Místo detektivů opět státní úřad?

23.05.2011 13:07

Budou do budoucna nemocné stále sledovat detektivní kanceláře? Otázkou se zabýval ve své reportáži Český rozhlas. Podle něj totiž ti zaměstnanci, kteří onemocní, často dělají jinou práci místo toho, aby leželi v posteli. A zaměstnavatelé tím přicházejí o peníze. Proto jsou nuceni si najímat detektivní agentury. Teď ale přichází v kontrolách opět obrat.

Kontroly nemocných zaměstnanců: Místo detektivů opět státní úřad?

Ke kontrolám nemocných lidí firmy používají buď vlastní lidi, detektivy nebo Českou správu sociálního zabezpečení. Prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiří Kameník pro rozhlas ale přiznal, že detektivy využívají firmy nyní již jen tehdy, když spor spěje k soudu.

„Je to v těch případech, kdy zaměstnavatel ví, že je to on, kdo má zaplatit nemocenskou a pracovník ho má bokem. V tu chvíli chce vědět, co se v době takzvané nemoci děje. Většinou se děje to, že ten člověk pracuje na něčem úplně jiném, někde jinde a tímto způsobem si získává placený čas," uvedl Kameník v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo).

Podle něj ale sledování nefunguje ve velkých městech: „Většinou se dobře provádí na venkově, kde jsou třeba výrobní podniky, do kterých lidé musejí dojíždět. Tam má ta kontrola i jiný efekt, protože se dá dohledat, co se děje dál. Spíš se to tedy aplikuje mimo velké aglomerace."

Do bytu je nechtějí pustit

Jitka Hejduková ze Svazu průmyslu a dopravy uvedla, že nejčastěji mají kontroloři problém s adresou a s tím, aby je lidi do bytu vůbec pustili.

„Dost často se zaměstnanci při kontrole vymlouvají a to, že spali či užívali nějaké léky. Dalším problémem je vyznačení režimu vycházek ze strany lékařů. Dosti často to tam není přesně specifikováno," vysvětlila Hejduková.

Jenže různé detektivní a bezpečnostní firmy jsou čím dál dražší. Podle rozhlasu si společnosti začaly najímat bezpečnostní agentury pro nemocné asi před třemi lety - tedy když začali zaměstnavatelé platit náhradu mzdy. „Teď se ale ukázalo, že bezpečnostní agentury jsou pro firmy drahé a málo efektivní," dodal k tomu ČRo s tím, že na řadu čím dál více přichází opět Česká správa sociálního zabezpečení.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …