Česko zřejmě zruší další ambasády

24.05.2011 19:14

Resort diplomacie bude zvažovat, jaká velvyslanectví v Evropě by mohl zrušit. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga "nastává čas udělat probírku".

Česko zřejmě zruší další ambasády

Ministr zahraničí to řekl v pondělí na zasedání sněmovního zahraničního výboru při projednávání návrhu nové koncepce české zahraniční politiky. 

Začalo to u Klause

O rušení ambasád se hovořilo už loni. S názorem, že by velvyslanectví v EU Česko mohlo postrádat, přišel prezident Václav Klaus. "Asi se bez toho neobejdeme," řekl Schwarzenberg k možnému rušení diplomatických misí. 

Ministr zahraničí ovšem nechtěl prozradit, jakých zemí by se chystaný krok mohl týkat. Uvedl pouze, že by takové vyjádření bylo předčasné. 
 

Podle nastupujícího českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče pokračující integrace EU úplně proměnila roli ambasád v Evropě. Důležité jsou jen jako místo pro sladění pozic se spojenci v EU před klíčovými jednáními sedmadvacítky. 

Za vším hledej škrty
 

Česká republika na konci ledna uzavřela velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Zrušila též generální konzulát v indické Bombaji. O zavření českých diplomatických úřadů rozhodla vláda, důvodem byly škrty ve státním rozpočtu, které se dotkly i ministerstva zahraničí. Uzavírání velvyslanectví přitom není jediným úsporným opatřením. Černínský palác také propouštěl zaměstnance, šetří i na provozu. Naposledy ministerstvo zahraničí zrušilo české velvyslanectví v Angole či konzulát v kanadském Montrealu. 

Čtěte také:

Zaorálek (ČSSD): Schwarzenberg ničí dědictví Masarykovy republiky 

Počet uzavřených konzulátů záleží na stavu ekonomiky 

Schwarzenberg uzavře desítku zastupitelských úřadů 

Foto: pracom.cz
   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…