Boje v pražské ODS. Svoboda chce magistrát vyčistit a vyhrát volby

27.05.2011 9:05

Část členů ODS chtěla vnést do strany po komunálních volbách svěží vítr. Aktuální spor na pražské radnici o peníze ovšem ukazuje, že druhá část chtěla pokračovat ve starých kolejích. Podle prinátora je to nepřijatelné, takhle by ODS jen dál ztrácela pražské voliče.

Boje v pražské ODS. Svoboda chce magistrát vyčistit a vyhrát volby

Server ParlamentníListy.cz jako první informoval své čtenáře, že současný pražský primátor Bohuslav Svoboda chce zabojovat o post šéfa zdejší ODS. Na souboj vyzve politického matadora Borise Šťastného. Znovu to potvrdil v rozhovoru, který přinesly páteční Hospodářské noviny (HN). Vidí to ovšem tak, že Boris Šťastný vyzval na souboj jeho, nikoli obráceně.

Psali jsme: Svoboda vyzve Šťastného. Bude kandidovat na šéfa pražské ODS

„Polarizace názorů je jasná. Jeden, který zastávám já, říká, že je třeba maximálně otevřít jednání magistrátu, vyřešit zásadní otázky typu protikorupční strategie, vytvořit elektronický systém aukcí, zprůhlednit zakázky. Druhá strana se domnívá, že změny nemusí být tak radikální," komentuje skutečnou podstatu sporu v pražské ODS primátor Svoboda.

Celé vyjádření Bohuslava Svobody pro ParlamentníListy.cz ZDE 

Podle svých slov usiluje o to, aby v příštích komunálních volbách byla ODS v Praze opět první v cíli. Jeho oponentům prý stačí, že se po posledních volbách podařilo obnovit status quo na radnici. Mezi oponenty počítá Borise Šťastného nebo vlivného pražského podnikatele Tomáše Hrdličku.

Zástupné spory o peníze

Spory mezi oběma křídly vypluly naplno na povrch kvůli jednání o rozdělení finanční rezervy magistrátu. Ta se rozděluje městským částem na různé projekty volnočasových aktivit, škol, parků, domovů pro seniory a podobně. Svoboda ovšem prohlašuje, že v tomto případě jde o zástupný problém.

Celé vyjádření Borise Šťastného pro ParlamentníListy.cz ZDE

Skutečný problém představují předražené zakázky, které magistrát v minulosti uzavřel. Svoboda upozorňuje, že ve skutečnosti nejde o korupci, vše je podle zákona čisté, ale tytéž služby by mohli úředníci magistrátu zajistit i levněji.

„Mohu se domnívat, že existují zakázky, které by se daly uzavřít o třicet procent levněji," prozrazuje Svoboda. Má na mysli především pořízení IT technologií spojených s proslulou kartou Opencard.

Související: Praha o dotacích jednat nebude. Svobodův návrh bude stažen

Ať Hrdlička vystoupí ze stínu

Pražský primátor by si také přál, aby na politické výsluní vystoupil podnikatel Tomáš Hrdlička, který si v pražské ODS udržuje značný vliv, ale sám zůstává v pozadí. Svobodovi se to nelíbí. Hrdlička podle některých informací podporuje právě Borise Šťastného, exnáměstka Rudolfa Blažka, či starostu Prahy 13 Davida Vodrážku.

Dále čtěte:

TOP 09: Kauza Key Investments má své viníky

Pražské radnice ztratí stamilióny. Kvůli krachu společnosti Key Investments

„Opakovaně říkám, že by pro mě bylo výhodnější, kdyby stál na politickém výsluní jako já a mohli jsme se o některé věci přít veřejně," zdůvodňuje primátor svůj postoj.

Svoboda ovšem také dodává, že není správné poukazovat pouze na špatnosti magistrátu. Pozitivní přínosy Pražané vidí kolem sebe každý den. Je to např. snad nejdokonalejší protipovodňová ochrana v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…