Demokracie ve velkoměstěch degeneruje, píše komentátor k Praze

28.05.2011 11:55

V pražské ODS to vře a zdá se, že by zdejší dění mohlo mít zásadní vliv i na politiku na celostátní úrovni. Existuje možnost, že snahy o očistu ODS v Praze politicky zlomí vaz premiérovi Petru Nečasovi.

Demokracie ve velkoměstěch degeneruje, píše komentátor k Praze

Situace v pražské ODS je mnohem vážnější, než se na první pohled zdá. Její důsledky dalece přesahují zájmy hlavního města a poměrně vážně ohrožují existenci Nečasovy vlády, především premiéra Petra Nečase samotného. O tom je přesvědčen komentátor Martin Weiss, jehož úvahu dnes uveřejnily Lidové noviny (LN).

Stojí za problémy pražské ODS prezident Klaus?

Problémy v pražské ODS začaly podle Weisseova názoru ještě v časech Pavla Béma, který byl jednu dobu velmi populárním politikem, ale v závěru svého primátorování se nijak výrazné oblibě netěšil.

U voličů mu uškodila kritika Kaplického blobu a mezi spolustraníky mu nijak zvlášť neprospěla jeho kandidatura proti Mirku Topolánkovi. Weiss dodává, že za oběma těmito tahy můžeme vidět ruku prezidenta Klause, který neměl ani blob, ani Mirka Topolánka příliš v lásce.

Svoboda bere svou roli vážně

Neutěšenou situaci měl před komunálními volbami zlepšit Bohuslav Svoboda, kterému ovšem mnozí předhazovali, že se stane jen loutkou v rukou zákulisních hráčů, především známého podnikatele Tomáše Hrdličky. Dnes se ukazuje, že Svoboda se snaží z pozice pouhého maskota vymanit a prosadit očistu ODS.

Dále čtěte:

TOP 09: Kauza Key Investments má své viníky

Pražské radnice ztratí stamilióny. Kvůli krachu společnosti Key Investments

Příležitost se mu nabízí v souvislosti s aférou společnosti Key Investments, u níž peníze daňových poplatníků investovaly městské části Praha 6, 10 a 13 a teď o investované obří sumy pravděpodobně přijdou. Představitelé těchto městských částí, např. starosta Prahy 13 David Vodrážka, jsou přitom s Hrdličkou často spojováni.

Komentátor v této souvislosti poukazuje na fakt, že ve společnosti KI v minulosti působili spolupracovníci prezidenta Klause, kancléř Jiří Weigl a člen bankovní rady ČNB Robert Holman. 

Zlomí Pražský primátor vaz Nečasovi?

„Nečasovo vedení sehrálo svou roli původně v tom, že se Svoboda do čela pražské kandidátky dostal, Dnes ovšem z toho, že jeho pražský kůň vyšel se svými problémy na veřejnost, zjevně nemá radost. Pražským sporem prochází i dělící čára sporů celostátní politiky. Svoboda se vyslovil kriticky vůči tomu, že Věci veřejné zůstávají ve vládě, tedy vůči Nečasovu řešení nedávné vládní krize," píše komentátor.

Související:

Boje v pražské ODS. Svoboda chce magistrát vyčistit a vyhrát volby

Svou úvahu o komunální politice a jejím přesahu na celostátní úroveň uzavírá Weiss připomínkou, že ODS nedávno odvolala z čela poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Stalo se tak na přání premiéra právě s pomocí již zmiňovaného Tomáše Hrdličky. Pokud by v této situaci premiér podpořil Svobodovu snahu o očistu Prahy, hrozí mu odvetný úder přímo ze srdce strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…