Key Investments: Některé cenné papíry zcela bezcenné

30.05.2011 6:21

Místo cenných papírů zbyly několika pražským i další radnicím oči pro pláč. Či spíše zcela bezcenné dokumenty. Na vině jsou chybné investice.

Key Investments: Některé cenné papíry zcela bezcenné

Až stamiliony z pokladen radnic ovládaných občanskými demokraty byly totiž vloženy do neexistujících cenných papírů. Se zjištěním přišla v pondělí Mladá fronta Dnes.

Podle listu radnice svěřily finanční obnosy společnosti Key Investments, která je proměnila za dluhopisy těžko prodejných, netransparentních a vzájemně propojených firem.  

Peníze jsou nedostupné

Až stamilionové částky prý vložily do Key Investments radnice Prahy 6, 10 a 13, ale  i dalších měst. Již nyní se k části svých peněz nemohou dostat. Key Investments je totiž v exekuci. Navíc hrozí, že část peněz se proměnila v neplatné dluhopisy.

SLEDUJEME téma: Key Investments

Hlavní potíží jsou cenné papíry firmy Via Chem Group. Jeden z akcionářů této společnosti, firma Calpit Consultants, totiž tvrdí, že k vydání dluhopisů nedal souhlas a o jejich existenci se dozvěděl až nedávno z tisku.

Dluhopisům je konec

"Calpit Consultants je akcionářem Via Chemu od 11. února 2008 a od té doby neodsouhlasil žádné vydání dluhopisů," řekl deníku ředitel společnosti Miroslav Babej-Kmec. Právě souhlas valné hromady je ale podle stanov firmy i obchodního zákoníku podmínkou k tomu, aby firma mohla dluhopisy emitovat.

Milionové "cáry"

Městům a městským částem tak podle Mladé fronty Dnes hrozí, že mají v rukou místo cenných papírů jen bezcenné "cáry papíru".

"Minimálně u dluhopisů z roku 2010 tedy de iure nejde o žádné cenné papíry," tvrdí  Babej-Kmec. Činnost Key Investments už prošetřuje i policie.

Více čtěte:

  • Ztracené peníze a ministr Chalupa: ODS namáčí Kalouska

  • TOP 09: Kauza Key Investments má své viníky

  • Foto: cnb.cz

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

    16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

    Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…