Kalousek svému dvornímu „cifrpšpionovi“ opratě nedává: Ruce má volné

30.05.2011 12:30

Co je vlastně za člověka šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Milan Cícer? Časopis Týden poodkrývá roušku tajemnosti tohoto mocného muže. On sám pak v rozhovoru tvrdí, že jeho lidé si mohou od bank vyžádat velmi citlivé informace. Vidí, odkud a kam tečou milióny. Přesto se Cícer dušuje: odhaluji nepravosti, zachraňují státu peníze, ale nikomu nesloužím. Prý ani ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který si ho vybral.

Kalousek svému dvornímu „cifrpšpionovi“ opratě nedává: Ruce má volné

V rozhovoru pro časopis Týden ředitel Finančně analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer sice neodpověděl na dotaz, zda útvar převezme pod svá křídla v blízké budoucnosti vláda, ale naprosto odmítl, že by mohl být v minulosti útvar zneužit k jakémukoliv politickému boji. A to i v případu kauzy ProMoPro.

„Nezlobte se, důvody, které vedly k poskytnutí formací, nechci nijak komentovat. Vnímám to již jako dávno uzavřenou záležitost," odvětil Cícer na to, proč FAÚ poskytl ministrovi financí informace k případu ProMoPro. „Mediální kampaň FAÚ spíše uškodila," podotkl pak k tomu.

Cícer však prozradil, že jeho vztah s Miroslavem Kalouskem se démonizuje. „V době, kdy mne nabídl toto místo, jsem ho viděl podruhé v životě," odvětil k tomu, zda se s Kalouskem zná delší dobu.

Kvůli Hávovi si jej prý nevybral

Vyvrátil ale možnost, že by si jej Kalousek vybral proto, že kdysi stál jako náměstek protikorupční policie za zastavením vyšetřování případu praní špinavých peněz firmou zenit Richarda Hávy, což je blízký přítel Miroslava Kalouska.

„Když jsem dělal náměstka na protikorupční policii, spadala pode mne činnost tří set, možná tří set padesát lidí, a těch kauz tam byly stovky. A já si neumím představit, že bych z pozice náměstka pro trestní řízení ovlivňoval vývoj v té či oné kauze. Navíc na tuto nabídku jsem kývl až poté, co jsem se seznámil s činností FAÚ," konstatoval k tomu Cícer.

Prý mu ale ministr financí do jeho práce nijak nezasahuje a ani se jej netáže ne to, co útvar nyní dělá. „Nikomu nemusíte nic dokladovat a asi bych si to ani neuměl představit. Nemusíme nikde hlásit, co děláme, na kom děláme, co budeme dělat dál, na co se budeme zaměřovat," sdělil Cícer s tím, že ale s Kalouskem občas komunikuje, ovšem jen v případě, kdy "ladí" zprávu pro tiskové oddělení. FAÚ pro ministra financí pak dává jednou za rok výroční zprávu, která je posléze vyvěšena i na webové stránce.

Jediný, kdo se táže, je pak policie. „Ale i jí můžeme odpovědět pouze v případě, pokud koná řízení ve stavu podezření z trestného činu praní špinavých peněz. Jinak ne," řekl.

Na Kypru peníze zmrazili

Cícer v rozhovoru pro Týden také nastínil, k jakým informacím se útvar vlastně dostává. „Jsme schopni dostat se k některým informacím daleko rychleji než policie. Pokud třeba zjistíme podezřelé transakce, tak ráno se dotážeme banky a odpoledne už ty informace kompletně máme. Policie musí žádat státního zástupce, což nějakou dobu trvá," podotkl a také předestřel konkrétní příklad, kdy český občan naletěl na nabídku jisté společnosti a poslal na Kypr částku řádově se blížící stu tisícům dolarům.

„Nás pak kontaktovala kyperská strana a my jsme během jednoho, dvou dnů zjistili, že tady je opravdu poškozený český občan a že to řeší česká policie. Na základě námi zaslaných informací kyperská jednotka prostředky zmrazila. Teď probíhá řízení o dalším postupu," dodal s tím, že ale podobných informací jsou asi dva tisíce ročně a v devadesáti procentech jde o oznámení, které úřad dostává z bankovního sektoru.

Jsem neúplatný

Týdeník také zajímalo, zda takový muž s velkými pravomocemi může vlastně zůstat neúplatným. Na to Cícer reagoval odpovědí, že ano a nikdy prý on sám neregistroval ani jeden případ, kdyby mu nějaký politik nebo významný podnikatel zavolal a žádal o schůzku. „Pak bych samozřejmě na nic takového nereagoval," dodal šéf FAÚ.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…