Věci veřejné zůstávají populistickým gulášem, míní politolog

31.05.2011 9:06

Ani víkendová konference Věcí veřejných nic nenaznačila, kam tato strana ideově směřuje. Její delegáti sice podumali o jménech i o vztahu k vládě a jejím prioritám, ale na pokus o hlubší ukotvení opět nedošlo, všímá si v komentáři pro deník Právo politolog Lukáš Jelínek.

Věci veřejné zůstávají populistickým gulášem, míní politolog

Za normální politickou stranu nelze Věci veřejné považovat ani po víkendové konferenci, tvrdí politolog Lukáš Jelínek. „Jediné, o co se můžeme přít, je, zda Věci veřjné připomínají spíš bombastický cirkus, stylové varieté, nebo lidový kabinet," píše Jelínek v komentáři pro deník Právo.

Politolog připomíná, že standardní partaj ví, kam ideově směřuje. A má jasno, jestli je liberální, konzervativní či socialistická. „Věci veřejné sice podumaly o jménech i o vztahu k vládě a jejím prioritám, nicméně na pokus o hlubší ukotvení opět nedošlo. Zůstávají populistickým gulášem s hlasitou - někdy legrační, někdy trapnou - rétorikou," hodnotí Jelínek.

Kabaretní číslo čaroděje dobroděje

Připomíná nejlepší kabaretní čísla z doby předešlé, jakými byly v předvolebním období sexy kalendář či spousta hezkých závazků. Nic z nich nezůstalo. „Zato přišel kouzelník. Aby jeho vystoupení bylo vtipné, přirovnal se vysokou finanční hotovostí žonglující poslanec Michal Babák k čaroději dobroději," poznamenává politolog.

Radka Johna označuje za smutného klauna, který se bije v prsa, hraje si na drsňáka a za smíchu publika tvrdí, že má subjekt, kterému vdechla život Bártova ABL, plně pod kontrolou. K Johnově cti nicméně přičítá, že si do týmu místopředsedů nevzal s výjimkou Kateřiny Klasnové nikoho z blábolících opilců ze zveřejněné nahrávky porady v Bártově obýváku.

Chléb dochází, a tak o to víc budou VV servírovat hry

Politolog očekává, že na středečním koaličním jednání bude náramně veselo, až na něm Věci veřejné nadnesou tvrdé programové podmínky. „Myslí-li však VV spojenectví uzavřené s ODS a TOP 09 vážně, nemůže jejich lídr s lišáckým úsměvem předem partnerům vzkazovat, že se jim chystá zatápět z parlamentních lavic," poukazuje Jelínek na Johnův úmysl být předsedou koaliční strany mimo vládu.

Veškeré dění na domácí politické scéně ale může být pouhou zástěrkou. „Už po staletí se mocným osvědčuje vládnutí, jež plebsu nabízí chléb a hry. Chléb pomalu dochází, takže her si zásluhou Věcí veřejných užijeme v reformních časech o to víc," uzavírá politolog.

K věci:

Věci veřejné mají vedení. John i s místopředsedy potvrzen tajně 

Přichází "tvrdá ruka" John. Je konec s ústupky, varuje koalici 

Jdou si po krku každý týden. John se směje výhrůžkám Nečase 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

18:25 Přišlo WhatsAppem? Ne. Registrováno na ODS, podepsáno. Špína na ANO. Fiala nezametl stopy

Velmi emotivně vystoupila na dnešním brífinku šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. …