Věci veřejné mají vedení. John i s místopředsedy potvrzen tajně

29.05.2011 11:16

Nedělní dopoledne rozhodlo o staronovém vedení nejmenší vládní strany. Delegátí XIII. volební konference Věcí veřejných potvrdili internetovou volbu Radka Johna předsedou strany i pětici místopředsedů, které si šéf VV pro nastávající období vybral.

Věci veřejné mají vedení. John i s místopředsedy potvrzen tajně

Konference Věcí veřejných měla po diskusní sobotě na programu volební neděli. Ta ale neměla zcela očekávaný průběh. Dosavadní předseda a zároveň i vítěz nedávného hlasování véčkařů na internetu Radek John totiž překvapivě navrhl, aby potvrzení jeho volby i výběr jeho místopředsedů se neuskutečnilo pouhou aklamací, ale proběhlo tajnou volbou.

Delegáti si pak poměrně těsnou většinou odhlasovali, že volit budou tajně. Nešlo však o tajnou volbu po jménech, ale delegáti na prázdný hlasovací lístek měli sami napsat buď ano, nebo ne. První možnost znamenala potvrzení toho, že je pro ně akceptovatelný proces internetové volby předsedy i jeho výběr místopředsedů.  

Očekávaný výsledek: John i jeho výběr

Ani to však nic nezměnilo na očekávaném výsledku. Tajná volba potvrdila výsledek internetového hlasování registrovaných véčkařů, kteří zvolili předsedou strany znovu Radka Johna. „Má širokou podporu napříč regiony. On je tím, kdo oddřel volební kampaň 2010," vysvětloval pro ParlamentníListy.cz podporu delegátů královéhradecký lídr VV Jan Hrdina.

Odevzdáno bylo celkem 192 hlasovacích lístků. Z nich bylo 169 pro potvrzení Johna a jeho kandidátů, 21 proti a dva lístky byly neplatné. Pro schválení byla zapotřebí nadpoloviční většina 97 hlasů. Problém tak nebyl vzhledem ke způsobu volby ani s místopředsedy, které si k sobě John vybral.

Místopředsedové: regiony a boj proti korupci

Na nich je patrný směr, kterým se chtějí Věci veřejné dále ubírat, tedy větší zastoupení regionů oproti dřívějšímu spíše pražskému vedení. Potvrzují to litvínovský starosta  Milan Šťovíček a poslankyně Dagmar Navrátilová z Olomouckého kraje. Karolína Peake a Tomáš Jarolím mají symbolizovat boj VV proti korupci a Kateřina Klasnová je ústavně nejvýše postavenou členkou strany.

„Po návrhu na tajnou volbu mi lidé říkali, co to dělám, co když nebudu zvolen. Ale po včerejšku bylo jasné, že strana je jednotná, a to se i ukázalo silným mandátem, jaký nové vedení VV dostalo. A navíc jsme potvrdili, že nejsme žádná sekta. Nebo by snad nějaká sekta dopustila tajnou volbu?" položil si John v rozhovoru pro ČT24 řečnickou otázku.

Příště dodá John pro hlasování dvě plenty

Těžkou hlavu si staronový předseda nedělal ani z námitek, co to bylo za tajnou volbu, když delegáti na stole před zraky kolegů i před kamerami a objektivy fotoaparátů psali své „ano" či „ne" na prázdný hlasovací lístek. „Bylo to narychlo. Původně jsme s tím ani nepočítali, proto nebyly ani obálky. Příště dodám dvě plenty," odbyl John jakékoli pochyby o tajnosti volby.

Kdo jsou noví místopředsedové VV? 


Tomáš Jarolím
(42) - teplický zastupitel. 
Dříve vydavatel a šéfredaktor novin Teplický kurýr a Krajský EX-PRESS. Také zakládal svého času populární rockovou skupinu Motorband. Od loňských voleb je zastupitelem Teplic. Je majitelem reklamní agentury Rigpa a předsedou občanského sdružení European Initiatory Institute.


    Kateřina Klasnová (33) - místopředsedkyně sněmovny. 
Absolvovala religionistiku a dějiny náboženství na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, v současnosti má přerušeno studium politologie a mezinárodních vztahů na vysoké škole CEVRO Institut. Do VV vstoupila v roce 2001, posledních šest let je místopředsedkyní strany. Do loňského července byla také šéfredaktorkou časopisu Pražan (spojeného se stranou Věci veřejné). Od roku 2006 je zastupitelkou Prahy 1. Loni v květnu byla zvolena do sněmovny a od června je místopředsedkyní dolní komory. Jejím manželem je zakladatel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta, médii označovaný za neformálního lídra VV.


    Dagmar Navrátilová (44) - poslankyně. 
Vede Věci veřejné v Olomouci. Vystudovala učitelství na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vyučovala cizí jazyky na gymnáziu, později pracovala jako překladatelka a tlumočnice. Ve sněmovně je mimo jiné místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.


    Karolína Peake (35) - předsedkyně poslaneckého klubu VV. 
Vystudovala Právnickou fakultu UK v Praze. Po škole působila tři roky jako advokátní koncipientka, poté byla před vstupem do politiky na mateřské dovolené; spoluzakládala mateřské centrum na Praze 1. Na konci roku 1997 vstoupila do ODS, členkou byla rok. S Věcmi veřejnými spolupracuje od roku 2005, stala se místopředsedkyní strany. Od roku 2006 je zastupitelkou Prahy 1. Loni byla zvolena do sněmovny, je předsedkyní ústavně-právního výboru a od začátku dubna i předsedkyní poslaneckého klubu VV. V nedávné přímé volbě předsedy VV získala 976 hlasů a skončila druhá za Radkem Johnem. Je první místopředsedkyní strany.


    Milan Šťovíček (53) - poslanec a starosta Litvínova. 
Po maturitě pracoval v okresním muzeu jako zoolog, vystudoval pedagogickou fakultu v Hradci Králové a později učil. V dalších letech byl mimo jiné ředitelem Střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí, Scholy - Humanitas. V litvínovském zastupitelstvu zasedá od roku 1994, v roce 2003 se stal místostarostou a v letech 2006 až 2009 starostou za ODS. Z funkce byl odvolán a poté vystoupil i z ODS. Loni v květnu byl zvolen do sněmovny jako nestraník na kandidátce VV, po říjnových komunálních volbách pak již jako člen VV usedl opět do křesla starosty Litvínova. Je předsedou sněmovního výboru pro životní prostředí. Je zakládajícím členem Rotary klubu Most.  

K věci:

Přichází "tvrdá ruka" John. Je konec s ústupky, varuje koalici 

Gazdík to Bártovi spočítal: Pro vás dělá Klaus. Ten je za tři ministry 

Otevřený dopis Johnovi vyprovokoval kladenského véčkaře. Začal mluvit 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…