Moravec se pořádně uvolnil u Krampola. Krušné dětství, smrkající kníže

31.05.2011 22:18

Známý moderátor politických diskusí zavrtaný v pohodlném červeném křesílku s úsměvem od ucha k uchu. Bez kravaty, s rozepnutým sakem. Pohled, který se běžnému divákovi příliš často nenaskytne. Václavu Moravci ovšem neformální konverzace v pořadu Nikdo není dokonalý viditelně svědčila.

Moravec se pořádně uvolnil u Krampola. Krušné dětství, smrkající kníže

Řeč byla zejména o vtipných příhodách z natáčení, které moderátor zažil se známými politiky. "Za svoji kariéru už jsem se dozvěděl, zejména od expremiéra Zemana, že jsem hnůj, póvl a žumpa a je proti mně třeba bojovat ohněm a mečem," podotkl hned zpočátku pořadu. "Takže se mě ptáte, jestli půjdu do pekla? Peklo mám už tady, tak nevím, co po smrti."

Moravec žertem reagoval na svého společníka v diskusi, katolického kněze Zbigniewa Czendlika. "Víte, lidé se mě ptají, jestli máme i politiky od Boha. Tak jim odpovídám, že politiky nám poslal čert," smál se Czendlik, původem Polák.

Tváří se, že mě mají rádi, ale já vím, co si o mně myslí

Vtipných historek má moderátor za dobu své kariéry mnoho. "Obvykle mám čtecí zařízení, ale jednou jsem si ho vypnul a přeházel jsem si papíry, tak vítám hosta a najednou si uvědomuji, že nevím, jak se jmenuje," zavzpomínal na díl Otázek, kam si pozval exprimátora Hradce Králové Oldřicha Vlasáka.

"Teď jsem si říkal, toho člověka znám dvacet let a ani za Boha si nevzpomenu. Tak jsem začal vyjmenovávat všechny jeho pozice a celý jeho životopis. Až to došlo tak daleko, že ho to samotného znudilo a řekl: Oldřicha Vlasáka."

Moravec má prý s politiky relativně přátelský vztah. "Respektive, oni se tváří, jako že mě mají rádi, ale já vím, co si o mně ve skutečnosti myslí," smál se.

Pavle, ty jsi nejlepší pražský primátor

O svých hostech ale přemýšlí i moderátor. Zejména středočeský hejtman David Rath ho prý fascinuje. "Už šest hostů mi rozložil," zlobil se naoko. "Rozložil mi Julínka, Petra Bendla. S tím to bylo zvlášť vtipné, on něco povídal a Rath mu do toho: Vy přeci zdravotnictví nemůžete vůbec rozumět, vy jste vystudovaný hasič a textilák."

Rath je podle něj vůbec ostrý řečník. A chameleon. Na duel Rath vs. pražský dnes už exprimátor Pavel Bém se Moravec zejména těšil. Připravoval se na brutální hádku, viditelně se i Bém připravoval na brutální hádku a... "Rath mu před pořadem nakoukl do maskérny a s úsměvem říká: Ahoj Pavle! Takže Bém rozpačitě: Ahoj? Celý pořad byl Rath jak na chleba namazanej. Prý Pavle, ty jsi nejlepší primátor, jakého Praha měla. Ty jsi velmi inteligentní, vím, že musíš obhajovat ten stupidní zdravotnický program ODS, ale ty jsi skvělý. Bém ostražitý, netušil, co se to děje, a skončilo to tak, že se zase Moravec hádal s Rathem místo něj."

To jsme ještě nevěděli, že Schwarzenberg občas spí

V odlehčené zábavě pokračoval pořad i dál. Moravec se například pochlubil, že právě u něj v pořadu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poprvé veřejně usnul. "To se o něm ještě nevědělo, že sem tam spí," začal moderátor vyprávět. "Už před natáčením mi tou svojí schwarzenberštinou řekl, že je nastydlý, vytáhl ten starý látkový kapesník s monogramem KS a začal troubit," vzpomínal s úsměvem. "Nikdy v životě jsem nikoho neslyšel tak dlouho smrkat."

Pak prý kníže usnul. "Alexandr Vondra se mi tam hádal s Lubomírem Zaorálkem a Schwarzenberg do toho spal. Neudržel jsem se a musel se smát, Zaorálek si to vzal osobně, tak jsem gestikuloval, že Schwarzenberg spí, takže se smál i Zaorálek, což si vzal osobně zase Vondra. Nakonec jsem se chtě nechtě knížete zeptal - chtěl tehdy být ministrem - co říká na rakouské aktivisty protestující proti Temelínu a očekával jsem ticho. A Karel Schwarzenberg otevřel oko a prohlásil: Jsou to magoři."

Ty blbečku brejlatej, kam koukáš?

Moravec se rozhovořil i o svém soukromém životě. Ve škole prý například nesnášel tělocvik. Odjakživa. "Už na základce se o mně říkalo: Moravec, rozum chabý, tělo mdlé," podotkl. Na bradlech ho prý tlačilo v podpaží, přes koně nechtěl skákat z obavy, aby nepřišel o své mužství nárazem na madla, a podobně.

Jediný "sport", který ovládá, je prý jízda autem. I tam je ovšem relativně limitovaný, jednou se totiž například zamyslel a narazil do mercedesu před ním. "Ten řidič se na mě vyřítil a řval: Ty blbečku brejlatej, kam koukáš? Jsi kretén, nebo co? Neumíš jezdit! A já, když je někdo agresivní, tak si s tím nedokážu poradit, tak jsem si řekl, že zavolám policii."

V té době prý už Otázky Václava Moravce nějakou dobu běžely, tak si jako moderátor tak trochu fandil, že už ho lidi na ulici poznávají. Tak mu udělali radost i policisté, kteří k nehodě přijeli. "Já vás znám," mrkal na něj prý jeden z nich. "Vy jste mi povědomej, tetelil se. Tak jsem se tetelil i já, že mě zná, když v tom na mě ukázal a prstem a říká: Já už vím! Vy jste boural minulej tejden!"

Čtěte:

Esperanto jsme ještě neochutnali, smáli se Paroubkovi u Krampola

Moravec je malý zakomplexovaný človíček, povzdechl si Hájek

Jakl chtěl Moravce chválit. Nakonec mu vynadal za Klause

Nova hledá supermoderátora. Kupte Moravce, vzkazuje ČT

Sledujeme pořady Václava Moravce

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…