Zimola v šoku: Z čeho proboha zaplatíme 150 milionů?

06.06.2011 22:51

Hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr životního prostředí Jiří Zimola (ČSSD) je v těžkém šoku. Dumá a ani z toho nespí, z čeho kraj zaplatí 150 milionů korun pokuty, kterou dostal Jihočeský kraj za pochybení ve vyplácení evropských dotací. Plzeňský kraj dostal 90 milionů sankce.

Zimola v šoku: Z čeho proboha zaplatíme 150 milionů?

Celkem musí oba kraje uhradit 245 milionů korun za závažné systémové chyby v čerpání evropských peněz, jinak další dotace nedostanou. Jenže, z čeho to kraje uhradí?

„Ta částka je naprosto šokující! 150 milionů nenajdete jen tak někde na ulici, nenajdeme je ani v krajské kase," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Kraj bude muset peníze někde najít, jinak by ohrozil dotace pro všechny příjemce.

Sankci navrhlo ministerstvo financí na základě mimořádného auditu. Byla zjištěna pochybení kvůli nedodržení závazného manuálu při hodnocení projektů. Hlavní výtkou ministerstva bylo, že většinu projektů nehodnotili dva na sobě nezávislí hodnotitelé, ale pouze jeden hlavní a druhý se pouze „připodepsal".

Kde na to ale hejtmanství vezme, není jasné. Seškrtá investice do zdravotnictví, infrastruktury, školství? Nebo si půjčí? „Budeme jednat s kolegy a musí to probrat rada i zastupitelstvo," dodal Zimola.

Kde vzít a nekrást?

Až příští dny ukážou, z čeho vzít a nekrást. Rozpočet krajů totiž s takto velkou rezervou nepočítá.

Policejní vyšetřování rozdělování dotací začalo loni kvůli podezřelé 5. výzvě. Kvůli němu se muselo přehodnotit všech 670 projektů. V roce 2009 z nich bylo původně vybráno 177 vítězných. Téměř po roce výbor regionální rady regionu Jihozápad schválil po přehodnocení 140 projektů, které získají 2,6 miliardy korun.

Původně byla druhá a třetí výzva vypsána na 7,3 miliardy korun, nakonec se uskutečnily projekty za 4,5 miliardy korun. Ministerstvo financí výzvy kontrolovalo kvůli policejnímu vyšetřování, které se zaměřilo na rozdělování dotací. Z toho plyne, že za většinu problémů mohou minulá vedení krajů pod hlavičkou ODS. Odpovědnost však jen těžko někdo ponese, shodují se současní představitelé Jihočeského, ale i Plzeňského kraje.

Více:

Kraje musí zaplatit 245 milionů pokutu kvůli čerpání dotací 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Zimola: Nové návštěvnické centrum u Kvildy víc otvírá Šumavu návštěvníkům

22:29 Hejtman Zimola: Nové návštěvnické centrum u Kvildy víc otvírá Šumavu návštěvníkům

Za zpestření, které více otevírá Šumavu návštěvníkům, považuje hejtman Jiří Zimola nové návštěvnické…