Sněmovna projedná DPH. Začne se konečně mluvit o reformách

07.06.2011 7:34

Sněmovna by v úterý měla projednat některé vládní reformy. Na stole má například návrh na zvýšení DPH nebo na zkrácení státní podpory stavebního spoření.

Sněmovna projedná DPH. Začne se konečně mluvit o reformách

Vláda chce od příštího roku zvýšit DPH z nynějších deseti na 14 procent. Od roku 2013 se pak obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu. Mají nahradit výpadek ve výběrech státu způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení například potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, či knih.

Sněmovna by měla jednat i o dalším vládním návrhu, který omezuje státní podporu stavebního spoření. Pokud parlament zákon schválí, státní podpora klesne na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun.

Poslanci by také měli zvolit nové členy rad České televize a Českého rozhlasu. Měli by vybrat i nové členy dozorčích rad fondů bydlení a dopravy.

Sněmovna začne pravěpodobně projednávat i vládní návrhy reformních zákonů - například o změnách v sociálních záležitostech a ve zdravotnictví.

Řádná červnová schůze poslanců začíná odpoledne. Koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných je přitom v další krizi a o jeho budoucnosti budou jednat lídři vládních stran ještě těsně před zahájením sněmovního zasedání. Jde tentokrát o personální obsazení vlády.

K tématu:
Silná slova Véček jsou jen naoko. Škárka popsal jejich strategii

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…