Dědek Paroubek sloužil republice. Vedení ČSSD to nezajímá

08.06.2011 20:24

Spousta přátel a fanoušků se sešla na křtu knihy Jiřího Paroubka Ve službě republice. Přijel i bývalý rakouský spolkový kancléř Josef Gusenbauer. Jen politiků ČSSD mnoho na expředsedův křest knihy nedorazilo. Jen ti nejvěrnější - poslanci Jiří Šlégr a Stanislav Křeček a později i Vítězslav Jandák a senátor Dryml.

Dědek Paroubek sloužil republice. Vedení ČSSD to nezajímá

„Psaní mě baví téměř stejně jako politika. Vždy mě zajímala předsevším zahraniční politika a měl jsem možnost do ní zblízka nhlédnout, jako předseda ČSSD i jako premiér. A své zažitky jsem sepsal v této knize," řekl Paroubek hostům při křtu knihy.

„Je pro mě potěšení, že jsem na křtu knihy mého přítele. Mnoho lidí píše knihy o zahraniční politice, ale sami do ní nevstoupili a nejsou určeny pro širokou veřejnost. Tato je o lidech a bude se lidem líbit," prohlásil Gusenbauer.

Psali jsme:
Četli jsme Paroubkovo nové dílo. A nestačili se divit
Paroubek označil tým Bohuslava Sobotky za trabant. Svůj za mercedes
Paroubek neodejde z ČSSD sám. Mluví se o seznamu jmen
Paroubek se vysmál stínové vládě ČSSD: Tam bych být nechtěl

Paroubková už knihu přečetla

Usměvavá Petra Paroubková už knihu celou přečetla. „Včera manžel knihy přivezl domů a já jsem ji hned přečetla a moc se mi líbila," řekla Paroubková pro ParlamentníListy.cz. Na dotaz, zda nebudou soutěžit, kdo prodá víc výtisků, se směje. „Moc manželovi přeju, aby byla jeho kniha uspěšná, ale nevím, zda mých deset tisíc dožene."

RECENZE knihy Petry Paroubkové V botičkách od Diora:
V botičkách od Diora. Perem Jiřího Paroubka?

Jiří Šlégr, bývalá hokejová hvězda, říká, že křest knihy svého přítele by si nenechal nikdy ujít. „Jiří mě přivedl do politiky a je můj vzor. Za čtyři roky, co známe jsem se od něj hodně naučil," vykládá Šlégr pro ParlamentníListy.cz.

OBRAZEM Ve službě republice

Jandák Paroubka objal

Herec a bavič Jiří Krampol přišel se ženou a bylo vidět, že se s Paroubkem mají opravdu rádi. „Mě politika nezajímá, ale pro mě je Jiří přítel. Kdysi, když byl na magistrátu, tak jsme spolu jezdili po nemocnicích, domovech pro seniory a dětských domovech. Hodně jsme spolu zažili a já přítele neodkopnu, když se do něj ostatní strefují. Když jsem sháněl Mirka Topolánka do svého pořadu, vzkázal mi, že se mu líbí, že jsem zůstal Paroubkovým přítelem, na něj se prý všichni vykašlali," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Krampol.

Psali jsme:
Jiří Krampol: Velmi surově o českém zdravotnictví

Tak co, dědku?

Vítězslav Jandák dorazil na křest až po hodině od začátku, ale v dobré náladě. „Sněmovna, pořád jen jednáme. Hrůza. To si nedovedete představit."

S Paroubkem si padli hluboce do náručí. „Tak co, dědku?" oslovil Jandák Paroubka. A fotografa vyzýval, ať fotí. „Já se za své přátele nestydím a jestli budu mít ve straně průšvih, mě je jedno," smál se.

Paroubkova kniha (ParlamentníListy.cz publikovaly ukázky) pojednává o setkáních tehdejšího expremiéra se zahraničními státníky jako Tony Blairem, Vladimírem Putinem, nebo Jacquesem Chiracem. Paroubek také popisuje cestu k příjetí Lisabonské smlouvy, ale také například řešení problému Kosova.

Nedovedu si představit, že bych jednal s Véčkaři

Jiří Paroubek, který odešel z nejvyšší politiky po volbách do sněmovny, svého rozhodnutí nelituje. „Nedovedu si představit, že bych jednal s Véčkaři. Také mám více času na psaní," řekl Paroubek pro ParlamentníListy.cz. Psaní jej opravdu chytlo. "Dokončuji další knihu, tentokrát o vnitřní politice. Také pracuji na novodobých dějinách CSSD."

A expremiér začal připravovat ještě jednu lahůdku - kuchařku. Nebude to přímo kuchařka, bude to spíš takové shrnutí toho, co jedl na zahraničních návštěvách. A budou tam zajímavosti od francouzské klasiky, přes Japonsko, po arabský svět. Ale inspiraci přinese. "Nedá se říct, že by to byla přímo kuchařka, Jiří doma nikdy nic neuvařil," uvedla jeho choť Petra.

Psaní je i koníčkem ženy Jiřího Paroubka Petry. Její kniha v „V botách od Diora" měla na  předvánočním trhu značný úspěch. Další však v současné době nechystá. „S Margitkou se k psaní nedostanu, je to velmi živé dítě. Často ani nemám čas si něco přečíst, spíš prohlížím časopisy pro maminky," říká sama Paroubková.

Kam dál:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…