Řež Paroubka a Bárty u Jílkové: Divačka hrozila upálením

29.04.2011 5:48

Strana Věci veřejné vstupovala do politiky s tím, že vymete dinosaury a nasadí mladé a neokoukané tváře. Vyšlo jí to. Jenomže ty mladé a neokoukané tváře časem způsobily vládní krizi s dramatickými následky - s vládou Petra Nečase je momentálně spokojeno jen sedm procent lidí. Jiří Paroubek se potutelně usmívá: Najednou se vám ti dinosauři nezdají zas až tak špatní, že?

Řež Paroubka a Bárty u Jílkové: Divačka hrozila upálením

Obecné naladění společnosti vůči vládě vystihl v pořadu Máte slovo na ČT1 posluchač rádia Impuls. "Přístě ten volební lístek radši sežeru, než abych šel volit," rozzlobil se.

Jedna z posluchaček rádia se dokonce svěřila, že přemýšlí o tom kráčet ve stopách Jana Palacha, který se v roce 1969 upálil na protest proti tehdejší politické moci. Prý si snad jednou stoupne na Václavské náměstí a bude takto protestovat proti stávající zákonodárné moci.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde



"To by byla velká chyba," kontroval expředseda ČSSD Jiří Paroubek. "Právě, když jsou lidé rozhorleni, měli by jít volit."

Psali jsme:
Paroubek v ČT káral Bártu. Ten se již tradičně smál

Lidé rozhorleni jsou. Slibná středopravicová vláda "práva a boje proti korupci" s historicky nejsilnější většinou ve sněmovně (118 poslanců) se ukázala jako neschopná povznést se nad vnitřní personální antipatie.

A rovněž neschopná bojovat s korupcí. Po korupčním skandálu na Státním fondu životního prostředí, který stál ministerskou funkci Pavla Drobila, se objevila kauza ProMoPro, kde pro změnu figuroval ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS). A tragikomedii zakončila úplatkářská kauza uvnitř Věcí veřejných (potažmo obchodní strategie formálního lídra strany Víta Bárty).

Téma: kauza Drobil
Téma: kauza Vondra
Téma: peníze za mlčení ve VV 

"Tak co, pane Bárto, šel jste do politiky hrabat, hrabat a hrabat? Jste korytářem?" odstartovala čtvrteční diskusní pořad moderátorka Michaela Jílková. Řeč měla být o pravé motivaci politiků k práci, tedy zda se vstupuje do veřejné sféry skutečně jen pro peníze.

Právě v souvislosti s Bártou se o propojení ekonomické a politické moci poslední dobou velmi otevřeně hovoří. MF Dnes totiž zveřejnila jeho strategii z roku 2008, v níž líčí, jak bude s Věcmi veřejnými postupovat, aby dosáhl co největších ekonomických úspěchů.

Psali jsme o Bártovi v MF Dnes:
Deník poslal Bártovi kulku: Peníze plodí moc. Dinosaurus Bárta
A jede se dál. Dnešní MF Dnes a Bártovy špinavosti
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem


V pořadu se Bárta hájil. Prý si do politiky pro peníze nešel. Věci veřejné podle něj nerozhodují a nikdy nerozhodovaly o žádných veřejných zakázkách - místo toho šetří, kde se dá. "Naopak se některým zavedenějším politikům nelíbí, že jsem jim zastavil penězovody," podotkl. Prý se očistí ze všech obvinění a pak se vrátí na výsluní.

Více: Vít Bárta zahájil mediální očistu. Snad mu to nesežerou, bojí se Rath

"Pan Bárta pořád mluví o tom, jak se očistí a vrátí se," reagoval Paroubek. "Já ale žádnou čističku na politiky neznám. A navíc si myslím, že se on ani nedá očistit." Jisté vysvětlení by ale Paroubek rád obdržel. "Například, aby nám vysvětlil tu svou obálkovou metodu. To je nevratná půjčka za co? Za to, že budou jeho kolegové držet ústa, že když někoho zastřelí, tak o tom pomlčí?"

Proč bych měl ukazovat daňové přiznání manželky?

Bárta na (i nevratné) půjčky bezesporu má, jeho roční příjem se počítá na miliony. "Zato vy ukažte vaše daňové přiznání," vybídl Paroubka. "Skutečné, ne to, kde vám vaše žena platí za všechno možné. Nebo ukažte i daňové přiznání ženy."

"Daňové přiznání pravidelně zveřejňuji," bránil se Paroubek. "Moje finance jsou průhledné jako ničí. Ale moje žena není veřejný činitel, žádné její daňové přiznání ukazovat nebudu."

Na hádku obou politiků reagoval šéf Transparency International David Ondráčka. "Co mě nejvíc znechucuje na české politice, jsou dvě věci. Zaprvé totální neprofesionalita politiků," řekl. "Což je patrné z různých jejich výroků. A zadruhé, což je velmi vážné, politika se přestala dělat vzájemnými dohodami a kompromisy. Dnes se dělá přes média - někdo něco plácne, někdo to otiskne a tak vznikají virtuální problémy a nedůvěra veřejnosti v politiky se prohlubuje."

Dinosauři mají nové kouzlo. Podívejte, co z těch nováčků vypadlo

Diskutující za občany zmínili další problém - nedostatek alternativ. "My když chceme volit, tak tam máme jenom vás staré politky. My vás nemůžeme nijak obejít, nijak vyřadit," stěžoval si podnikatel Martin Slabý.

Nové tváře ale rovněž neznamenají spásu. "Mí synové byli loni prvovoliči," svěřil se bývalý pražský primátor Pavel Bém. "Říkali mi: Tati, ty Věci veřejné, to je nová strana, my jim věříme. Jenomže po čase se zjistilo, že předvolební sliby jsou troskami rozbitého domečku. Standardní strany jsou tu kritizovány, ty nové vzbudí očekávání, ale pak se ukáže, že jsou tam úplně stejné problémy. Protože nikdo není neomylný."

"Mluvíte, jako kdybyste zrovna přišel z kostela," utrousila moderátorka směrem k exprimátorovi spojenému s mnoha problematickými zakázkami v hlavním městě (např. Opencard, tunel Blanka).

"Myslím, že dinosauři dostali teď po těch obálkových metodách a šmírování nové kouzlo," shrnul situaci Paroubek. "Nechte dinosaury žít. Však se podívejte na Bártu, je to nový člověk v politice a podívejte, co z něj vypadlo po třičtvrtě roku."

Praktiky jako z mafiánského Chicaga

Praxe úplatků, vzájemného odposlouchávání a paranoie připomíná Ondráčkovi mafiánské Chicago. Terminologií se tak shodl s americkým novinářem Erikem Bestem, který se se svým shodným dojmem redakci ParlamentníchListů.cz svěřil už dříve.

Více: V Česku se žije jako v Chicagu. Vládnou kmotři a korupce

Podle Paroubka tu podivné praktiky existovaly už dříve, Bárta tomu ovšem teprve teď dal systém.

Vrtěti ABL, pánové

Sám exministr dopravy se ale brání. Prý jde o zaměřování se na méně důležité problémy. "Je to takové vrtěti psem, v tomto případě vrtěti ABL," podotkl. "Tady se pořád mluví o štěnicích a odposleších, ale nikdo se nezabývá tím, že tu byla očividná snaha získat přeběhlíky. A přeběhlík rovná se korupce, rovná se nějaká materiální nabídka. A po té by se mělo jít."

Bárta si tím nepřímo stěžoval, že se ani politici ani média nesnaží přijít na to, co je pravdy na tvrzení Kristýny Kočí z nahrávky pořízené Lukášem Víchem (a zveřejněné serverem Týden.cz), že celý puč ve Věcech veřejných byl dlouhodobě plánován s nějakým účelem.

Více: Kočí šokuje: "Klaus se posere. Podpoří mě Havel."

Podle Paroubka by bylo nejlepší, kdyby se celá tahle fraška ukončila tím, že by vláda sama odešla. To se ovšem nestane, proto by prý měli voliči vydržet a mít na vědomí, že někdo "má výsledky" - a toho pak volit. A své volební lístky rozhodně nejíst.

"Ono se brzy dramaticky zdraží jídlo, pane Paroubku," reagovala nakonec moderátorka. "Tak bychom třeba mohli jíst aspoň ty volební lístky."

Psali jsme o pořadu Máte slovo:

  • Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 
  • Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové 
  • Hušák exceloval u Jílkové. Odnesli to Dobeš a spol.
  • Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí 

  • Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra 

  • Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz 
  • U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli 
  • Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval 
  • Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové 
  • John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy 
  • Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

    Reprofoto: ČT
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: par

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…