John na výslechu u policie: Kvůli miliónovým odměnám na vnitru

09.06.2011 7:16

Mimořádné statisícové odměny mohou srazit vaz bývalému ministrovi vnitra a předsedovi VV Radku Johnovi. Pražská kriminálka totiž prověřuje okolnosti, za kterých odměny John udělil svým nejbližším podřízeným.

John na výslechu u policie: Kvůli miliónovým odměnám na vnitru

Deník Právo zmiňuje, že Radek John ve funkci ministra vnitra vyplatil celkem na odměnách svým podřízeným 2,4 miliónu korun. Exministr dokonce kvůli tomu už byl podávat na policejní služebně v Holešovicích vysvětlení.

„Prověřujeme trestní oznámení proti bývalému ministru vnitra pro podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Kriminalisté v tuto chvíli činí potřebná šetření podle trestního řádu. Vše je zatím ve fázi prověřování, takže dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení," řekla Právu mluvčí pražské policie Jana Röslerová.

John podle Práva dal ve funkci nejvyšší odměnu ve výši 480 tisíc korun (údajně v několika částkách) generálnímu řediteli českých profesionálních hasičů Miroslavu Štěpánovi. K tomu se prý deníku sám přiznal. Vysvětloval to ale  tím, že chtěl odvrátit Štěpánův odchod z funkce. Na další vyplacené částky pak měl tu omluvu, že v letošním roce nebude mít policie na odměny ani korunu, takže jim ten obnos vlastně předplatil.

Trestní oznámení na něj podal neznámý podnikatel

Na Johna podle deníku podal trestní oznámení podnikatel Tomáš Moláček. Ten si s Johnem dopisoval. Vadilo mu prý od tehdejšího ministra vnitra písemné vysvětlení, že čtyřem svým lidem zaplatil za „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu". Obdržel navíc zcela jiné zdůvodnění, než jaké později John podal Právu.

„Šéf VV tak podle něj porušil nařízení vlády, které jasně říká, za jakých okolností lze mimořádné odměny vyplatit," podotklo k tomu Právo.

John: Žádné nařízení vlády jsem neporušil

„Navíc pan John se v tom článku vlastně přiznal, že než by odvedl zbylé peníze na konci roku do státního rozpočtu, tak předplatil odměny svým vedoucím pracovníkům, proto jsem na něj podal trestní oznámení," sdělil Moláček. Ten se nemůže smířit prý s tím, že John způsobil státu škodu ve 2,4 miliónu korun.

„Já jsem v té věci podal vysvětlení. Ti lidé odvedli nadstandardní výkony a ve zdůvodnění odměn byly jejich nadstandardní výkony zcela korektně v liteře zákona vysvětleny. Já jsem policii předložil jejich přesná zdůvodnění a tím to končí," uvedl včera pro deník John. Dodal, že například Štěpán dostal odměnu za nadstandardní výkon při loňských povodních. Necítí se nijak vinen a žádný zákon a ani nařízení vlády prý neporušil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…