Udržet vyrovnaný rozpočet je kumšt, míní Janeček

09.06.2011 10:45

Generální ředitel České televize Jiří Janeček ve středu oznámil, že rezignuje na svou funkci kvůli zdravotním problémům. V rozhovoru pro Hospodářské noviny bilancuje své působení ve veřejnoprávní televizi.

Udržet vyrovnaný rozpočet je kumšt, míní Janeček

Janeček rezignaci zatím jenom oznámil. Z funkce generálního ředitele odstoupí 31. srpna. Chce dát Radě České televize čas, aby připravila výběrové řízení na jeho nástupce.

Za prvé zdraví, za druhé zdraví, za třetí zdraví

S návratem zpátky do České televize se teď nezabývá. „Já nechci předjímat. Mám následující priority: Za prvé zdraví, za druhé zdraví, za třetí zdraví," řekl Janeček v rozhovoru pro HN.

Janeček za sebou nechává dokončenou digitalizaci televizního vysílání a dva nové kanály ČT24 a ČT4 Sport.

„Jedna z věcí, kterou se mi úplně dokončit nepodaří, je restrukturalizace. Ten proces je rozjetý a ze sedmdesáti až osmdesáti procent hotový. Má ale pár dětských nemocí, které je potřeba vycizelovat. Ideově a personálně už nic ladit nemusíme, jde spíše o vnitřní fungování," vysvětluje Janeček v HN. Dodal, že na jeho zástupce také čeká stavba studia v Brně za několik set milionů.

ČT pocítí zvýšení DPH. Už teď odvádí státu dohromady 17 procent rozpočtu

Česká televize má od roku 2004 vyrovnaný rozpočet. Janeček prý šetřil, protože tušil, že ČT přijde o zisk z reklamy. Televize má údajně naspořené úspory v řádech miliard korun. Přesto náklady na provoz neustále stoupají a příjmy zůstávají konstantní.

Podle Janečka na televizi dopadne zvýšení DPH. „Dříve jsme platili kolem dvou nebo tří set milionů korun, letos platíme 550 milionů a v budoucnu budeme platit 700 milionů. Se všemi odvody odchází státu sedmnáct procent rozpočtu, což je závratná suma," poukazuje Janeček.

Jeho nástupce se s tím bude muset vyrovnat. Z odstupu to prý vypadá snadně, ale udržení vyrovnaného rozpočtu je podle Janečka kumšt. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…