Nákaza Čechy nestraší. Spotřebu zeleniny příliš neomezili, zjistil průzkum

10.06.2011 10:40

Hrozba epidemie krvácivého průjmu pocházející z Německa není podle zjištění výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH pro Čechy nijak alarmující. Dvě třetiny z nich se onemocnění vůbec neobávají. Pětina respondentů omezila spotřebu zeleniny ze zahraničí, a tu domácí pouhých sedm procent.

Nákaza Čechy nestraší. Spotřebu zeleniny příliš neomezili, zjistil průzkum

Ačkoli jsou v posledních dnech tuzemská média plná zpráv o epidemii krvácivého průjmu pocházející z Německa, na českou populaci to příliš velký dopad nemá. Z aktuálního výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH na téma „Epidemie průjmu v Německu a spotřeba zeleniny“ vyplývá, že dvě třetiny Čechů se onemocnění neobávají.

Výzkum, který se uskutečnil ve dnech 1. až 6. června na vzorku 503 respondentů a byl převážen tak, aby byl reprezentativní na populaci ČR z hlediska pohlaví, věkových skupin (nad 15 let), vzdělání a regionu, odhalil, že 67 procent Čechů se epidemie neobává, ale 27 procent z ní strach má.

Zeleninu z ciziny omezilo třikrát víc lidí než tuzemskou

Pod vlivem informací o epidemii 21 procent dotázaných omezilo spotřebu zeleniny ze zahraničí, naopak 70 procent respondentů na hrozbu nákazy snížením dovezené zeleniny nereagovalo. Ještě menší dopad to mělo na konzumenty domácí zeleniny, její spotřebu omezilo jen sedm procent respondentů.

Výzkum také zjišťoval, kde Češi zeleninu nejčastěji kupují. Na celé čáře to vyhrály hypermarkety a supermarkety, kam pro ni míří 74 procent dotázaných. Následují stánky a tržnice (20 procent), samoobsluhy a večerky (14 procent) a specializované prodejny se zeleninou (13 procent). Tři procenta dotazovaných uvedla, že zeleninu nekupují nikde a 11 procent si ji pěstuje samo.

K věci:

Okurky a nákaza? Cirkus, soudí Klaus 

Potravinářská inspekce kvůli okurkám bije na poplach: rozšiřuje kontroly 

Zakázat okurky, zakázat Sobotkovi dovolenou. Úkoly pro ČSSD?

Foto: porto.net

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…