Nemáte peníze, jděte pryč. Mrazivě o českém a americkém zdravotnictví

12.06.2011 21:47

Erik Best je americký novinář, který v Česku žije již dvacet let. Má tak možnost nezaujatě posoudit, jaké rozdily jsou ve fungovaní obou zemí například ve zdravotnictví. Právě v pátek přitom čeští poslanci rozhodovali o tom, jakým směrem poměry v českém zdravotnictví posunou. Jak však Best ParlamentnímListům.cz sdělil, v obou zemích jsou v této oblasti nedořešené a bolestné mezery. V určitých záležitostech se dokonce americký prezident nechal ČR inspirovat - například ve státě Massachusetts jako prvním v USA zavedl povinné zdravotní pojištění.

Nemáte peníze, jděte pryč. Mrazivě o českém a americkém zdravotnictví

Zatímco ve sněmovně sváděli poslanci boj, je třeba shrnout, oč v něm v pátek šlo. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která nakonec sněmovnou prošla, počítá například s tím, že pacienti budou za den hospitalizace v nemocnici platit místo současných 60 korun 100. Kromě toho ruší zákaz připlácení na lepší péči, pro pacienty se však zatím nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.

Čtěte také:
Rath: Návrhy zdravotní reformy poškozují většinu občanů
Nářek nad poplatky: Heger byl lékař, teď je démon bez citu

Poslanci tak k novele načetli i pozměňovací návrhy. Například zdravotní výbor navrhl, aby pacienti platili 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu, jak je tomu nyní. Dále by si lidé hradili ze svého léky do 50 korun. Všechny tyto změny výrazně kritizuje opozice, vadí i široké veřejnosti. Objevují se hlasy, že se tím lékařská péče pro mnohé může stát přepychem, na který mít sociálně slabší občané nebudou. Přesto nakonec novela sněmovnou prošla.

Podle amerického novináře žijícího v Česku již dvacet let, však v naší zemi na tom je zdravotnictví dobře a v některých oblastech je prý možná náš systém lepší, než ten, který funguje ve Spojených státech. "V USA si lidé povinně platit zdravotní pojištění, jak je tomu tady, nemusejí. Ovšem pokud takový člověk onemocní a potřebuje ošetřit, musí si léčbu uhradit sám se vším všudy. Je ale pravdou, že Američané našli cestu, jak i toto hojně obcházet. Když přijdou v noci na pohotovost, ošetřeni být musejí a systém je nastavený tak, že za takové ošetření pacient neplatí. Je to nešvar, který ale pohotovosti kritizují, poněvadž na něj finančně doplácejí," popsal situaci za oceánem pro ParlamentníListy.cz Erik Best. Dodal, že v USA si lidé nejsou ze zákona povinni si platit zdravotní pojištění, a proto tak celá řada lidí nedělá.

Čtěte také:

Každý stát má však v USA poněkud jiná pravidla, přesto povinnost platit pojištění mají pouze obyvatelé státu Massachusetts - a to až od nástupu prezidenta Baracka Obamy. "Ten má snahy to rozšířit i do jiných států, zda se to však podaří prosadit, to se teprve uvidí. Ve Spojených státech nemají povinnost platit zdravotní pojištění svým zaměstnancům ani zaměstnavatelé. Někteří to dělají, ale je to pouhý benefit," popsal dál Best. Stává se tam však velmi často pak to, že když člověk onemocní či se mu stane nějaký vážný úraz, většina zdravotnických zařízení takto nepojištěného člověka nepříjme. Pokud ano, musí on či jeho blízcí základní péči zaplatit, dlouhodobější hospitalizace pak nepřipadá v úvahu.

Čtěte také:

"Dokonce se velmi často stává, že si člověk pojištění platí, pak onemocní, a pojišťovna odmítá péči proplatit, protože se snaží najít argumenty o tom, že člověk v okamžiku, kdy uzavíral pojištění, o své blížící se nemoci věděl. Zpravidla je to nesmysl, avšak pojišťovny jsou v tomto ohledu velmi tvrdé a dokazování je pak pro pacienta velmi nepříjemné.  V případě, že se toto podaří těžce nemocnému pacientovi odvrátit, vyhráno ještě nemá. Pokud je nemocný dlouhodobě a potřebuje drahou léčbu, také se stává, že pojišťovna už ji odmítne proplatit, poněvadž argumentuje tím, že finanční prostředky z jeho pojistky už byly vyčerpány. A pak tedy buď odchází pacient domů nebo musí přijmout nějaký typ levnější léčby - jež však nemusí být tak účinná," vysvětlil dále pro čtenáře ParlamentníchListů.cz americký novinář praxi ze své rodné domoviny.

Čtěte také:

Dodal, že v Česku jsou určitě také mnohé nedostatky, přesto prý pokládá zdravotnickou péči u nás za dobrou, v některých ohledech dokonce vstřícnější, než je tomu v USA. "Příklad by asi nebylo dobré si brát ve Spojených státech. Přesto je pravda, že jsou v USA dostupnější různé nejmodernější technologie a přístroje víc, než je tomu tak tady. Pokud je někdo ale potřebuje, musí si za ně hodně připlatit a to si myslím, že se nedá odmítat ani tady," uzavřel Erik Best.

 Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…