Lidé zuby nehty odmítají platit amalgamové plomby

09.06.2011 11:59

Jeden z návrhů ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby si pacienti platili amalgamové plomby, vzbuzuje mezi lidmi nevoli. Záměr, proti němuž se nakonec postavily i Věci veřejné, odmítá podle průzkumu, který si nechala zpracovat zdravotní pojišťovna Metal-aliance, 83 procent dospělé populace.

Lidé zuby nehty odmítají platit amalgamové plomby

Věci veřejné dobře věděly, proč brojí proti návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby si pacienti sami hradili běžné amalgamové plomby. Podle nejnovějšího průzkumu, který si zadala zdravotní pojišťovna Metal-aliance, odmítá podle informací serveru Novinky.cz 83 procent dospělé populace.

Sledujeme téma Boj o plomby

Nejvíce by s tímto návrhem ministr Heger narazil u starší generace nad 60 let, naopak čtvrtina mladých vysokoškolsky vzdělaných lidí by ho podpořila. Z průzkumu také vyplynulo, že pokud by si lidé museli hradit amalgamovou plombu, jsou ochotni za ni zaplatit rovných 200 korun. Tato částka je ale ještě o dvacet korun nižší, než nyní dostávají zubaři za plombu od zdravotních pojišťoven.

Nechat si opravit kaz, nebo kvůli penězům k zubaři nechodit?

„Výsledky popírají představy stomatologů, že když si lidé budou platit amalgamové plomby sami, získají více peněz," upozorňuje ředitel uvedené pojišťovny Vladimír Kothera. „Otázkou zůstává, co budou dělat, když se u nich objeví kaz. Nepůjdou se kvůli vyšší ceně nechat ošetřit?" ptá se Kothera.

Riziko vidí také v tom, že by lidé mohli méně chodit na preventivní prohlídky, aby jim doktor neobjevil kaz, nechtěl ho spravovat a oni nemuseli vytahovat peněženku. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že pokud by zubní výplň byla z kvalitnějších materiálů než běžný amalgam, pak by až 60 procent dotázaných bylo ochotno si připlatit buď přímo, nebo formou připojištění.

K věci:

Zdravotní výbor: Ať pacienti platí za plomby a za celý recept 

Šťastný ke zdravotnické reformě: Vláda se nezhroutí na skluzu tří týdnů 

Kdo se nestará o zuby, plomby si zaplatí

Foto: medi.cz

reklama

autor: jih

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…