Rampula: Trestní oznámení kvůli úniku informací jsem podal já

13.06.2011 18:08

Výslech rakouského manažera v kauze Pandur mohl uniknout údajně z Nejvyššího státního zastupitelství. Právě proto prý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula podal trestní oznámení.

Rampula: Trestní oznámení kvůli úniku informací jsem podal já

Protikorupční policie začala prověřovat únik informací kolem utajovaného svědka v kauze Pandur na základě trestního oznámení, které podal 6. června pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Proto jsou podle Rampuly nařčení, že by právě on mohl za únik, mylná.

Rampula je prý přesvědčen o tom, že informace unikly od žalobců z vrchního či nejvyššího státního zastupitelství. Oba úřady ovšem tvrdí, že podle jejich interního šetření tomu tak není.

Konkrétní jména viníků ale Rampula uvést nechtěl. "Trestní oznámení znělo na neznámého pachatele, ovšem z řad státních zástupců, kteří mohli přijít do styku s tímto protokolem," uvedl k tomu vrchní státní zástupce.

Podle týdeníku Respekt se do Rakouska na výslech rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v kauze údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, vydali koncem letošního března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou.

Tato výpověď ale unikla do médií. Zveřejnily ji Mladá fronta Dnes a Právo 11. května s tím, že v případu může jít o vysoké úplatky. Szücs uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu. 
    

Vše o Kauze Pandur

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouvu na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Více zde:

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině července loňského roku. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…