Premiér ustupuje: Horníci půjdou do penze dřív

14.06.2011 9:23

Pár dnů před čtvrteční obří stávkou začíná premiér i odborové svazy nacházet kompromisy. Předseda vlády odborářům představil možnost dvou zásadních změn v důchodové reformě, protistrana na oplátku slíbila, že nebude blokovat páteřní komunikace v Praze a Brně. Místo toho stávkující chystají 'blokádu papalášů', tedy protestní manifestace před vládními úřady.

Premiér ustupuje: Horníci půjdou do penze dřív

Právě důchodová reforma patří ke krokům, které odboráři nejvíce kritizují. Nelíbí se jim zvyšování věku odchodu do penze. Premiér včera odborům slíbil, že po roce 2041, kdy se věk odchodu do důchodu sjednotí na 67 letech, bude dále používán vzoreček navazující věk odchodu do důchodu na průměrnou dobu dožití. Předtím přitom vláda plánovala neomezené zvyšování hranice odchodu do důchodu.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

„V každém případě je to novinka a gesto dobré vůle," komentoval v HN premiérova slova odborník na důchody Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Odboráři vítají také premiérův plán zakomponovat do důchodové reformy návrh zaměstnaneckého důchodového spoření. Ten by mohl zajistit možnost připojištění lidí pracujících na fyzicky náročných pozicích. Ti by následně mohli odejít do důchodu v předstihu. „Ani s jedním z těchto bodů nemám problém. Lze vést diskusi a dohodnout se," komentoval návrh ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Klaus: Premiér je příliš měkký

Premiérovy ústupky se naopak nelíbí prezidentu Klausovi. „Doporučuji, aby vláda byla daleko, daleko rezolutnější. Já být na místě vlády a pražského primátora, tak bych se snažil po celé republice najmout soukromé autobusy, nahradil ty stávkující a řekl jim na shledanou, pokud nepřijdou," řekl včera Klaus.

Premiér se prezidentovu nařčení brání. „Jsou potřeba spíše konkrétní opatření než silná slova," vzkázal Klausovi Nečas. Dodal však, že v žádném případě nejsou ochotni zastavit reformy.

Čtěte také:
Reformy jsou nevyhnutelné, přesvědčuje premiér Nečas 
Premiér Nečas: Vždy jsme deklarovali, že jsme ochotni s odboráři vyjednávat 
Škromach přirovnal Nečase k Lukašenkovi a Husákovi. Varuje před střelbou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…