Bulvár varuje: V ulicích se rozpoutá peklo. Poteče krev

14.06.2011 11:23

AKTUALIZOVÁNO Bulvární deníky rozjely v prvních měsících roku drsnou kampaň proti protestujícím lékařům, v polovině roku nemají jejich sympatie ani na stávku se chystající dopraváci. Protestní akce líčí tak, že neuškodí politikům, ale nejvíce zkomplikují život obyčejným lidem. Ty může vystrašit i naznačovaný scénář, že se blokád chopí lidé nespokojení s reformami a ve městech se rozpoutá peklo.

Bulvár varuje: V ulicích se rozpoutá peklo. Poteče krev

Blížící se čtvrteční stávku odborářů a vše, co ji má provázet, se snaží bulvární deníky vykreslit v co možná nejhrozivějších obrazech. Není divu, že deník Aha! oslovil pro větší účinek jednoho z největších radikálů Jaromíra Duška, předsedu odborového Svazu služeb a dopravy, pod jehož vedením si v roce 1997 odboráři vymohli pětidenní stávkou zastavení privatizace drah.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

„Víte, co je živelná akce? To jsou demonstrace, jako byly v Egyptě, Tunisku a Libyi. Lidé se budou bouřit a rozbíjet výlohy. Zasáhne policie a v ulicích poteče krev. V Řecku se stalo to samé. Hořely vládní budovy a rozbíjela se okna," řekl deníku odborář Dušek. Policie možné hrozby nebere na lehkou váhu. „Jsme připraveni i na extrémní scénáře," uvedla její mluvčí Eva Kropáčková.





Psali jsme:
Socioložka se děsí: Situace se může vymknout. Ať odbory nevyhrožují

Kalousek půjde pěšky a stávkujícím to nandá

Deník Blesk zase zdůrazňuje, že odboráři chtějí stávkou dát co proto politikům, s jejichž reformami nesouhlasí, ale ve skutečnosti se stávka a případné blokády nejvíce dotknou obyčejných lidí. „Tito lidé řeší vážné problémy. A politici? Jsou v klidu. Ani odborářský nepřítel číslo 1, ministr financí Miroslav Kalousek, si se čtvrtkem starosti nedělá," napsal deník.

Do svého úřadu a na zasedání sněmovny se Kalousek jako vždy poveze vládní limuzínou s řidičem. Odmítá, že by v případě potřeby použil majáček. „Co já vím, třeba se mi podaří projet bez problémů. No a pokud ne, tak prostě vystoupím a půjdu pěšky. Radši vyrazím o hodinu dřív. A celou cestu budu stávkujícím říkat, že porušují zákon," holedbá se Kalousek.

Protest proti papalášům přesměrujte na levici

Místopředseda TOP 09 se nenechá vyvést z míry, ani pokud se objeví nějaké potíže. „Já jsem na komplikovaný život zvyklý," uvedl pro Blesk Kalousek, který se už před osmnácti lety vyšplhal na post náměstka ministra obrany a ve vysoké politice se tak pohybuje už dlouhá dvě desetiletí. Deník pak nabízí vedle něj a jeho vládních kolegů jako terč protestu proti papalášům levicové politiky, i když oni nejsou tvůrci reforem, kvůli nimž budou odboráři stávkovat.

Podle Blesku pasuje slovo papaláš i na další lidi kromě členů vlády, a tak sestavil seznam těch, na které by odboráři určitě neměli zapomenout. Je mezi nimi předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jeho straničtí kolegové Lubomír Zaorálek, Jiří Paroubek, europoslanec Richard Falbr, předseda Senátu Milan Štěch, Jaroslav Palas, dvě nejviditelnější tváře lékařských protestů Martina Engela s Milanem Kubkem a celý seznam okořenil čerstvým ombudsmanem Českých drah Petrem Fejkem.

Zveřejnění čísel byla od bulváru podpásovka

Podle mediálního experta Milana Krumla si nepočínají bulvární deníky správně, když se téměř nepokrytě staví proti odborářům, ale dobře by nebylo, ani kdyby se postavily na stranu stávkujících. „Chovají se aktivisticky, místo aby odrážely to, co se ve společnosti děje. Jsou to ale soukromé noviny, tak si mohou dělat, co chtějí," říká Kruml pro ParlamentníListy.cz.

Přesto má mediální odborník proti informování o stávce jednu velkou výhradu. „Zveřejnění telefonních čísel na odborové předáky v sobotním Blesku už bylo za hranou, to byl nepřípustný zásah do soukromí. Je otázkou, jak tyto kroky souvisejí s nástupem nového šéfredaktora Šafra," poznamenává Kruml.

Psali jsme:
Vynadejte odborářům. Tady jsou čísla, napsal bulvár. Lidé jim volají, ale...

Primární emoce vyvolají vztek na odboráře

Mediální expert upozorňuje, že bulvár se snaží pro to, aby uspěl, najít negativní styčnou rovinu pro většinu svých čtenářů, což už prokázal při protestech lékařů v prvních měsících roku. „Proti lékařům šel bulvár zcela určitě. Tehdy pracoval se strachem," vysvětluje Kruml, že bulvár musí zjednodušovat sdělení až do podoby „Jsem nemocný, nikdo mě neošetří, zemřu."

SLEDOVALI JSME TÉMA Exodus lékařů

Něco podobného volí nyní i v případě stávky odborářů. „Pracuje s primárními emocemi na aktuální bázi. Někde to je sofistikované, jindy méně," vysvětluje Kruml, že momentální vyznění článků z bulváru má dovést čtenáře k úvahám typu „ Zablokují silnice, nikam se nedostanu, budu mít zabitý den" nebo „Proboha nikam se nedostanu, ať se jdou bodnout".

K věci:
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova
Nejsem zbabělec. S nespokojenci promluvím, tvrdí Kalousek u vína 
Vůdce stávky: Nejsem levičák, Kalousku, ty šoumene navoněnej 

Reprofoto:aha, blesk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…