Videoterminály, nebo automaty? "Oškub" obojí, říká Nešpor

15.06.2011 6:48

Podle známého primáře z Bohnic Karla Nešpora rozhodnutí Ústavního soudu vítá, ale ohledně budoucnosti hazardu optimistický není.

Videoterminály, nebo automaty? "Oškub" obojí, říká Nešpor

Ústavní soud dal v úterý zelenou boji s hazardem. Na základě jeho rozhodnutí totiž budou samy obce a města rozhodovat o tom, kde budou videoterminály, tedy centrálně řízené výherní automaty.

Ministerstvo: rozhodnutí vítáme 

"Rozhodnutí vítáme, zjednoduší to v současnosti komplikovanou situaci," uvedl k závěru ÚS ředitel odboru ministerstva financí pro státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Karel Korynta.

Závěr soudu vítá i starosta Chrastavy, která je hazardem dlouhodobě zasažena ve velké míře, Michael Canov. Právě Chrastava, stejně jako Liberec, se snažila automaty i přes odpor ministerstva zakázat.

Chrastava nad ministerstvem vyhrála

Radnici v Chrastavě se původně podařilo vymýtit většinu běžných výherních přístrojů. Jejich provozovatelé ale přešli na videoloterijní terminály, které jim ministerstvo financí povolovalo. Jako protiargument sloužilo tvrzení, že terminál má jiné technické vlastnosti než normální automat, a proto se na něj vztahuje rozdílný povolovací režim.

„Ústavní soud je přesvědčen, že snaha města o regulaci umístění videoloterijních terminálů nezasahuje do kompetencí ministerstva financí a je proto přípustné, aby obec, pociťuje-li takovou místní potřebu, regulovala obecně závaznou vyhláškou umístění těchto videoloterijních terminálů na území města," zazněl verdikt, který pomůže obcím v boji proti hazardu.

Primář z psychiatrické nemocnice v Bohnicích Karel Nešpor, který se specializuje na závislosti, závěr Ústavního soudu sice vítá, ale ohledně budoucnosti hazardu příliš optimistický není.

Videoterminály oškubou rychleji

"Když přijde člověk, který je závislý, do herny, kde jsou videoterminály, je rychleji oškubán, než tam, kde jsou staré automaty," uvedl s tím, že patologických hráčů v Česku rozhodně neubývá. Upozornil, že v poslední době se mezi ně řadí i ženy a mladší lidé.

"Utrpení, které hazard v Česku působí, je enormní, a myslím si, že některý politik by si toho měl všimnout," apeloval Nešpor v České televizi.

Více čtěte:

Obce mohou podle ÚS zakazovat videoterminály

Poslanec VV hrozí odchodem. Kvůli loterijnímu zákonu 

Zákony na regulaci hazardu jdou do výboru. Dávají větší práva obcím 

Cheb: Novou vyhláškou chceme omezit i hrací videoterminály

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…