Zdravotní reforma se bude projednávat ve sněmovně až v pátek

15.06.2011 9:34

Zdravotní reformou se nebudou poslanci zabývat dnes, ale až v pátek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž zjistil, že existují v některých pozměňovacích návrzích technické chyby a tak požádal o odklad projednávání normy na pátek.

Zdravotní reforma se bude projednávat ve sněmovně až v pátek

Předloha mimo jiné mění poplatky ve zdravotnictví a umožní rozdělit standardní a nadstandardní péči. V pozměňovacím návrhu chyběla podle ministra zdravotnictví jedna strana.

"Jednalo se o technickou chybu," uvedl Heger. Proto požádal o odložení jednání o předloze o dva dny a sněmovna mu vyhověla. 

Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění poslanci posuzovali ve druhém čtení minulý pátek, kdy načítali pozměňovací návrhy. Těch bylo hned několik desítek. Přiležitost zákon pořádně zkritizovat, si v ten den nenechala ujít převážně opozice. Davidu Rathovi z ČSSD se například nelíbilo to, že k normě se stále dopracovávaly pozměňovací návrhy. Podle Ratha „na poslední chvíli".

To ovšem přiznala i komunistka Soňa Marková - podle ní poslední "pozměňovák" byl předložen dokonce v ten týden v noci z úterý na středu „Myslela bych si chvíli, kdybych nebyla ve sněmovně, že jsem na posledním dramatu exprezidenta," podotkla k tomu Marková. Ona, stejně tak jako Rath, navrhli přerušení normy, aby poslanci měli možnost si zákon alespoň přečíst.

„Toto je reforma zdravotnictví? Je to naprostý chaos, naprostý amatérismus," podotkl pak ve své řeči za sněmovním pultíkem Rath.  „Strany vládní trojkoalice by měly nyní zbystřit. To, co tady máme, totiž vůbec neprošlo vládou, veřejností a ani odbory. K tomu návrhu se navíc připne spousty dalších věcí, co nazvete nakonec komplexním návrhem. Je to guláš," hřímal Rath.

Nakonec upozornil na to, že jestliže toto dílo koalice protlačí sněmovnou, tak to stejně nakonec skončí u Ústavního soudu.

Související: 
    

Reformní předloha ministerstva zdravotnictví mimo jiné zvyšuje poplatek za den v nemocnici o čtyřicet na sto korun. Nově by se mělo platit třicet korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu, jak je tomu nyní. Léky pod padesát korun by si ale měli pacienti platit sami.

Novela zasáhne také zdravotní pojišťovny, které by měly vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do systému pojištění.

Předloha je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá Heger předložit vládě do konce června. Platit by měly od ledna 2012.

Čtěte také:


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…