Stávka bude. My ale reformy nezastavíme, zdůraznil Nečas

15.06.2011 11:11

Stávka pro tuto zemi nepřinese absolutně nic dobrého pro tuto zemi, řekl premiér Petr Nečas po jednání s tripartitou. Upozornil na národohospodářské škody ve výši miliard korun i na to, že stávka podle něj poškodí statisíce lidí, kteří s ní nesouhlasí. Proto požádal odboráře, aby od stávky ustoupili. Ti však trvají na svém. Stávka bude.

Stávka bude. My ale reformy nezastavíme, zdůraznil Nečas

Na středečním mimořádném jednání tripartity uvedl premiér Petr Nečas (ODS), že vyzval zástupce odborových svazů, aby stávku odvolali, protože nepřinese státu nic dobrého. "Jen škody. Nebude přínosem ani v sociálním dialogu. My nemůžeme zastavit nutnou modernizaci této země a jejích klíčových systémů. proto v reformách budeme pokračovat," uvedl premiér.

Dodal, že kvůli stávce nepojede zítra ani do Bratislavy na jednání V4, protože v době, kdy se v zemi stávkuje, musel s lítostí svoji účast odmítnout.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák pak směrem k odborářům zopakoval i svoji výzvu a apel: "Prosím, zvažte, zda je stávka skutečně nutná," uvedl.

Na to však zareagoval Josef Středula, šéf odborové organizace KOVO, že nazlobenost veřejnosti je nyní taková, že není možné od stávky ustoupit. Omluvil se také všem, kterým stávka způsobí nějaké potíže. "Den nepohody však v tomto případě mohou vyvážit další léta pohody nebo alespoň lepší situace, to je třeba mít na paměti," vysvětlil Středula.

Vyjádřil se i směrem k výrokům prezidenta Václava Klause, zdůraznil, že se po nich napětí ve společnosti ještě zvýšilo. "Nikdo nemůže být propuštěn za to, že uplatńuje své právo dané Ústavou, nikdo nesmí být sankcionován," uvedl Josef Středula.

Doplnil ještě, že se však obávají odboráři možných provokatérů, o kterých mají již několik posledních dnů informace. "Pevně doufám, že pokud nasotupí, budou řádně označeni a potrestáni. Nejsme žádní reakcionáři, jak se z mnoha stran objevuje aměrem na naši adresu, co chtějí rozvrátit republiku. Chceme jen, aby se vedl o reformách diialog mezi vládou i poslaneckou sněmovnou, aby se jejich dopady na většinu obvyvatel této země, zmírnily," shrnul Středula.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…