Zasahující policista soucítí s odbory: Přišli jsme také o peníze

17.06.2011 6:36

Ačkoli byly prognózy o průběhu protestního pochodu nepříliš pozitivní, nakonec měla celá akce jen jediný nepříjemný incident. Vedle pošťuchování příznivců stávky s odpůrci hned u Palackého náměstí, se pak druhý incident odehrál u ministerstva financí, kdy jedna z protestujících demonstrantek vrazila do policistky z antikonfliktního týmu.

Zasahující policista soucítí s odbory: Přišli jsme také o peníze

V okamžiku, kdy ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) ještě měl úsměv na rtech a představoval se "přátelsky" davu, že on je Mirek z Bechyně, začaly zesilovat mezi přítomnými demonstranty vyhrocené nálady a vzduchem létala jak ostrá slova, tak i rajčata či vejce.

Čtěte také:
VIDEO: Fůj, ty šmejde, řvali na Kalouska. Prý si za to může sám
Akce odborů: Začátek klidný, konec divoký. Pro Kalouska
Psycholog: Stačí rajče na Kalouska a dav se přidá. Mohly být kostky

I když podle informací ParlamentníchListů.cz byl Kalousek domluvený s policií, že ho nebude doprovázet v jeho vystoupení před dveřmi ministerstva, po pár vteřinách bylo zřejmě i lehce čitelné z tváře ministra, že to nebyl zcela dobrý nápad.

OBRAZEM
Čtvrtek ve stávce
Kalouskovy horké chvíle

Jakmile se však dal na ústupovou cestu, musel se na ni vydat dvakrát, poněvadž jinak ho dav nesl zpět. Paradoxně se mu poté stali ochrnaným štítem novináři, kteří ho obklopili jak fotoaparáty,kamerami, mikrofony.

Čtěte také:
Stávka bude krutá, čeká nás násilí. Hvězdopravec lituje Česko
Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také

Během této tlačenice došlo i ke strkanici mezi jednou demonstrantkou, a policistkou z antikonfliktoního týmu. Podle vyjádření kamarádů mladé demonstrnantky, do policistky dotyčná dívka prý jen nešťastnou shodou náhod vrazila, policisté však měli na věc jiný názor a každopádně vnímali celý incident jako útok na veřejného činitele.

Tam se pochod o pár desítek metrů zastavil, poněvadž bylo důležité jak dívku, tak i jejího kamaráda, který měl snahu se jí zastávat (a to nejenom verbálně) uklidnit. Vše už málem vypadalo jako ukončené, poněvadž se i ostatní demonstrující přikláněli a přimlouvali za klidné řešení bez policejní dohry, když jiní dva policisté mladíka, zřejmě kamaráda dotyčné demonstrantky, odvedli do služebního auta a odvezli na služebnu policie k výslechu či podání vysvětlení.

Jen málo chybělo k šarvátce

V tu chvíli se část demonstrantů odhodlala za policisty vyběhnout a udělat nápravu. Zarazili je však ostatní demonstranti s varováním, ať se nenechají vyprovokovat a nejednají zkratovitě.Naštvaná skupinka mladých lidí proto nakonec poslechla a na adresu policistů pronesla jen několik nelichotivých slov.

"Hlavně, že říkali, že proti demonstrantůn nezasáhnou, že jsou s námi. A pak stačí, když do nich strčí jedna holka a oni se rozsypou," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z rozčílených mladíků.

My jsme s odbory

Přitom tak, jak ParlamentníListy.cz zjišťovaly i v minulých dnech, policie skutečně více sympatizovala s demoonstranty nebo alespoň s jejich důvody protestního pochodu. I ve čtvrtek jeden z policistů na dotaz redakce uvedl pod slibem anonymity, že je jednoznačně za jedno s tím, co odbory pořadují a proti čemu se bouří.

"Přišli jsme o peníze, přibylo nám práce a máme strach z budoucnosti. Proto je správné, že se proti všem těm negativním změnám lidé bouří," řekl ParlamentnímListům.cz jeden ze zasahujících policistů, který přijel do Prahy ze Středočeského kraje jako posila. Na dotaz, co by dělal, kdyby opravdu musel proti demontrantům zasahovat, řekl, že stejně jako on i ostatní v tom mají celkem jasno. Rizika možných následků si připustit však nechtěl.

Nás byla padesát tisíc

"Mrzí mě jen to, že přišlo nakonec tak málo lidí, mělo přijít daleko víc demonstrantů, tohle nikoho nevystraší. Vždyť si vezměte, naše demonstrace vlloni přitáhla skoro padesát tisíc policistů a dalších zaměstnanců státní zprávy a změnilo se něco?" reagoval otázkou policista pro ParlamentníListy.cz.

Dušek: češi jsou ovce, ne lvi

Zklamáni z malé podpory protestní akce, byli i odborářští šéfové, dokonce i expředseda ČSSD poslanec Jiří Paroubek, který se zúčastnil mítinku na Palackého náměstí, aby se vzápětí mohl vrátit na jednání Poslanecké sněmovny.

"Češi si nezaslouží mít ve státním znaku lva, ale měli by tam mít ovci rozdělenou do tří polí - ta by znázorňovala Slezsko, Moravu a Čechy.Daleko více by vystihovala naši mentalitu...Samozřejmě, je to škoda, že přišlo tak málo lidí, jisté je, že se akce budou muset opakovat," okomentoval situaci ParlamentnímListům.cz známý odborový předak Jaromír Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…