Akce odborů: Začátek klidný, konec divoký. Pro Kalouska

16.06.2011 11:26

AKTUALIZOVÁNO Za troubení a pískotu se po osmé hodině vydali na pochod centrem Prahy odboráři protestující proti chystaným vládním reformám. Jejich první zastávkou se stalo Palackého náměstí, mnohem rušněji bylo před ministerstvem financí poté, co mezi shromážděné vyšel Miroslav Kalousek. Nakonec demonstranti dorazili před Úřad vlády a brzy poté se začali rozcházet.

Akce odborů: Začátek klidný, konec divoký. Pro Kalouska

Na pochod Prahou vyrazili krátce po osmé hodině odboráři, aby vyjádřili svůj protest proti vládním reformám. Míří na Palackého náměstěstí, kde už je čeká kolem pěti set sympatizantů, ale dorazila také skupina zhruba šedesáti jejich odpůrců, kteří se vybavili transparenty s nápisy „Odboráři všech zemí, vyližte si ..." nebo „Lůza odbory".

Mezi shromážděnými panuje jednoznačná nálada, že se musí něco stát. Pokud by se lidé krokům vlády nebránili, tak bude pokračovat devastace a rozkrádání země. Mezi přítomnými jsou i rodiče s hodně malými dětmi, další si s sebou vzali své pejsky, jako by si byli jisti, že akce proběhne pokojně. Příchod odpůrců protestu však může tyto předpoklady postavit na hlavu.

Pochod dorazil. Dufek: Země patří lidem, ne politikům

Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, který přišel v čele protestního pochodu pak shromážděným na Palackého náměstí zdůraznil, že tato země patří všem, ne politikům, kteří si na ni uzurpují právo. „V tom jim musíme zabránit, ta patří nám," prohlásil Dufek. Vládu vyzval, aby začala prošetřovat odpovědnost těch představitelů, kteří zemi zadlužili. „Nebyli to občané, kdo ji zadlužil," burácel šéf ASO.

Na odborovém předákovi bylo patrné zklamání z nízké účasti. „Doporučuji, abychom do budoucna měli ve znaku místo lva ovci, protože to vypadá, že si necháme všechno líbit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek. Pro bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka není počet demonstrantů důležitý. „Cílem protestu je ukázat, že tahle vláda už nemůže tímto způsobem pokračovat," řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Otepi slámy s nápisy ProMoPro či Opencard

Ten už se nezúčastní dalšího protestního pochodu, protože se vrací do sněmovny, kde se na mimořádné schůzi bude projednávat kauza ProMoPro. Hodně bojovně naladěn byl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. „O některé lidi z vlády bych si ani kolo neopřel, ale jednat s nimi musím. I když proti nám udělali štvavou kampań i prostřednictvím bulvárních médií," poznamenal pro ParlamentníListy.cz Zavadil.

Šéf odborů už předtím v projevu tvrdil, že stávku nevyvolaly odbory, ale „arogance vlády, její neochota jednat a její podvraťácká činnost". Předsedu vlády Petra Nečase přirovnal pak k chameleónovi. To proto, že má mnoho tváří. „Na veřejnosti vystupuje jako Petr Dobrotivý, že mu jde o reformy pro lidi, aby se měli dobře, ale tomu věří už jedině on," poukázal Zavadil, že druhou tváří premiéra je  „Petr Podrazák"..

Demonstranti zvažují cestu na Hrad

Kolem desáté hodiny se dal průvod do pohybu a zamířil k ministerstvu financí. Lidé mají s sebou otepi slámy, na nichž jsou nápisy jako ProMoPro, Pandury, Diag Human nebo Opencard, což má symbolizovat miliony, které se v zemi prošustrovaly. Policie, která odhadla počet účastníků demonstrace na tisícovku, se snaží držet oddělené odpůrce od demonstrantů. Kromě slovních střetů ale zatím k ničemu vážnému nedošlo.

Po ministerstvu financí je dalším cílem demonstrantů Úřad vlády, ale mezi pochodujícími se začíná mluvit o tom, že by mohli zamířit i na Pražský hrad, což bylo v původním plánu, ale ten byl včera korigován, a tak z cesty na Hrad mělo sejít. Účastníci protestu podepisují několik petic. Kupříkladu lidovci například sbírají podpisy proti důchodové reformě, levicová hnutí požadují generální stávku, ProAlt zase vypsání nových voleb.

Kalousek si mezi demonstranty troufl

Před půl dvanáctou dorazili demonstranti před budovu ministerstva financí. Mezi ně se se po chvíli vypravil i šéf resortu Miroslav Kalousek, který čelí rozlícenému davu. Jako doprovod má dva policisty, i když podle neověřených zpráv policii původně odmítal. Chtěl převzít trakaře se slámou, které mu odboráři přivezli, ale dav ho obklopil a pohyb mu znemožnil.

Na ministra financí letělo několik rajčat i vajíček. Dav skanduje „Dost bylo Kalouska" a někteří lidé se ho pokoušejí i fyzicky napadat. "Kalousek je prase, už jsme tady zase. Nechcem platit tvoje dluhy, Kalousku, demisi. Kde jsou naše daně," skandují lidé. Vystrašeného Kalouska hlídají čtyři bodyguardi, posílila i policie.

Demonstrant napadl policistu. Skončil v poutech

Asi třikrát se ministr marně pokoušel dostat zpátky na úřad, atmosféra houstla a nakonec Kalouskovi pomohli i novináři, fotografové a kameramani, kteří ho obklopili a alespoň trochu oddělili od rozvášněného davu. Mezitím výrazně posílila i policie, což je reakcí i na zvyšující se počet protestujících.

Po dlouhých minutách se situace částečně zklidnila, dav se dal do pohybu a za hlučného doprovodu se vydal směrem k budově Úřadu vlády. Pochod však zastavil konflikt, kdy jeden z demonstrantů napadl policistu. Vzápětí byl zatčen a situace se vyhrotila, když mu někteří z průvodu chtěli jít na pomoc. Podle policie čítá průvod nyní více než dva tisíce účastníků.

Je na čase zbavit se Nečase

Většina demonstrantů už dorazila před Úřad vlády. Skandují hesla „Už je na čase, zbavit se Nečase" a před Strakovou akademií složili podobně jako před tím před ministerstvem financí balíky slámy. Vzhledem k tomu, že premiér Nečas je ve sněmovně na mimořádné schůzi ke kauze ProMoPro, začínají se demonstranti pomalu rozcházet.

Ministerstvo financí dostálo své pověsti úřadu, který si pečlivě hlídá mediální obraz svého šéfa. Proti nařčení odborářů a spekulacím některým sdělovacích prostředků, že se Kalousek vydal mezi demonstranty s úmyslem je provokovat, se ohradil mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle něj si ministr šel s odboráři pouze pohovořit.

SLEDUJEME téma stávka

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …