ČR má problém s korupcí, hlavně ve státní správě, všimly si Financial Times

21.06.2011 16:44

Přesto, že Česká republika má tržní ekonomiku, těží z výhodné polohy blízko Německa a po finanční krizi dochází znovu k ekonomickému růstu, má stále slabý institucionální rámec. To v mnohém odrazuje potenciální investory. Informuje o tom v příloze list Financial Times (FT).

ČR má problém s korupcí, hlavně ve státní správě, všimly si Financial Times

Zahraniční investory především odrazuje korupce, kterou je zasažena veřejná sféra. „Dotaz na korupci je první otázkou, kterou nám pokládá každý potenciální investor," odpověděl pro FT výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey. Podle něj není korupce v soukromém sektoru tak závažná, jako ve veřejné správě. Pokud investoři přijdou do styku se státní správou, tak mají problémy.

Nutnost reforem

Česká ekonomika znova po krizi roste, avšak hospodářský růst je mnohem slabší než v okolních postkomunistických zemích. Tato situace vypovídá o nutnosti reforem a těžké situaci ve které se ocitá země, která chce zrychlit svůj růst. Česká republika už bohužel nepatří k tzv. „emerging market", tedy k mladé rozvíjející se ekonomice.

FT dokládá tvrzení tím, že ČR má hrubý domácí produkt na hlavu přesahující částku 25.000 dolarů (423.700 Kč). Daní za pokrok je však slabší hospodářský růst, který je hlavně způsoben tím, že se z ČR vytrácí levná a zároveň vzdělaná pracovní síla.

Ekonomický růst klesl v roce 2009 o 4,1 procenta. Loni se navrátil k růstu 2,3 procenta. Letos se počítá se zpomalením na 1,9 procenta. Rozvoj by měl podle listu vycházet z oblastí růstu produktivity, vědy a vzdělání a z posilování podnikatelů. To ovšem nepatří k silným stránkám, podotýká ekonomický list FT.

Čtěte dále:
Česká ekonomika vzrostla. I díky domácí spotřebě
Česká ekonomika v budoucnu musí být "smart and green"
Češi Nečase podporují. Pryč s korupcí ve státní správě, vyzývají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…