Ekologická daň se zvýší a bude se platit i za novější ojetá auta

22.06.2011 7:37

Ministerstvo životního prostředí plánuje zvýšit ekologickou daň na pět tisíc korun. V současnosti se platí tři tisíce za převod starších aut. Od roku 2014 se zpoplatnění bude týkat vozidel vyrobených do roku 2006.

Ekologická daň se zvýší a bude se platit i za novější ojetá auta

Daň za přepis automobilu byla zavedena v roce 2009. Při koupi auta vyrobeného před rokem 2000 musí nový vlastník zaplatit od tři do deseti tisíc korun podle toho, do jaké emisní normy vůz spadá.

Přepis vozu s emisní normou EURO 2 (auta vyrobená v letech 1996 až 2000) stojí tři tisíce korun. V budoucnu se má poplatek zvednout na pět tisíc. Stát by tak ročně na ekologické dani vybral o 200 milionů korun více než teď.

Peníze z ekologické daně se hromadí na účtu. Nelze je použít na jiné účely

MF Dnes ale upozorňuje na to, že vybrané peníze se mohou využít jen na likvidaci autovraků. Za to stát utratí zhruba 30 milionů korun. Přitom už teď se na poplatcích za přepis ročně vybere 600 milionů korun. Na státním autovrakovém účtu se zatím nashromáždilo 1,5 miliardy korun.

Sněmovna proto bude hlasovat o návrhu, aby se peníze mohly použít i na jiné účely. „Z účtu se však budou financovat jen projekty na ochranu životního prostředí. A dál půjdou přednostně na likvidaci autovraků," řekl MfD náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) se tím má zalepit osmimiliardová sekyra v programu Zelená úsporám. Zároveň dodal, že cílem je také omlazení vozového parku a snížení emisí. V České republice jsou prý dva miliony aut, které je třeba vyměnit za novější.

Český vozový park se omladil

Češi si kvůli vyššímu poplatku za ojetá auta nezačnou kupovat nové vozy, upozorňuje MF Dnes. Od zavedení ekologické daně v roce 2009 klesl průměrný věk aut jen o tři čtvrtě roku. Průměrné stáří vozidel všech kategorií na českých silnicích je 7,5 roku. Například v Rakousku je průměrné stáří 7,7 roků a ve Švédsku až 9,3 roky.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…