Zase nic. Koalice se nedohodla, zde jsou důvody

22.06.2011 22:01

AKTUALIZOVÁNO Dnešní jednání K9 se věnovalo především dodatku ke koaliční smlouvě, kterým Věci veřejné podmínily svou účast ve vládě. Novou její členkou by se podle slov předsedy Radka Johna měla stát Karolína Peake, Radek Šmerda by zase měl ze svého postu odejít. Podle nejnovějších informací se dnes koalice na kýženém kompromisu nedohodla.

Zase nic. Koalice se nedohodla, zde jsou důvody

Jak ParlamentnímListům.cz sdělil vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta, diskuze se zadrhla na otázkách hazardu, daních, personáliích a zdravotnictví. VV vyčítaly TOP 09 a ODS, že s nimi nesouhlasili při úterním hlasování o novele loterijního zákona, Vít Bárta to dokonce označil za „nevěru". Jednání by tak mělo pokračovat v neděli v 18:30.

V personálních otázkách se jednalo o křeslech ve vládě. „Myslím si, že to snad směřuje k dohodě, ale vzhledem k ultimátům by si VV měly uvědomit, že mají 20 poslanců, my máme 41," řekl poslanec TOP 09 Stanislav Polčák v ČT. Radek Šmerda skončí na postu ministra dopravy, oznámeno mu to bude v pátek. Není ale ještě rozhodnuto, kdo ho v pozici nahradí.

Prohlášení lídrů koalice ZDE

Nedáváme žádná ultimáta

„Podle informací, které mám, 30. 6. koaliční vláda bude a bude mít i důstojné zastoupení Věcí veřejných. Kdyby dnešní jednání bylo krátké a rychlé, tak bych věřil, že nedošlo k dohodě. Jednání bylo dlouhé. Nedáváme žádná ultimáta, spíše to jsou dobré nápady pro fungování koalice," argumentuje Petr Skokan z VV, zvažovaný na post ministra dopravy i pro místní rozvoj.

Pokud by měl Skokan kývnout na post ministra dopravy, má dva jasné požadavky: nesmělo by jít o pozici jen na několik měsíců a také by požadoval více peněz na stavbu a úpravy silnic.

Věci veřejné dále trvají na podmínce odchodu Miroslava Kalouska z vlády, Skokan ovšem tvrdí, že pořád je to věc premiéra Nečase.

Daňová a zdravotnická reforma jsou tradičním problémem, na kterém se koaliční partneři nejsou schopni shodnout. Například už dříve museli ODS a TOP 09 ustoupit v otázce amalgámových plomb Věcem veřejným, které odmítaly, aby si je pacient hradil sám.

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake by měla podle slov předsedy Radka Johna získat místo ve vládě.

Související: Odmítne Peake post vicepremiérky? Před K9 řekla, že zřejmě ne

Jednání ale opustila a vystřídala ji místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová.

Jak po osmé hodině večerní informovala agentura Mediafax, koalice jedenadvacetistránkový koaliční dodatek, který by definitivně vyřešil pochyby o další účasti VV ve vládě, dnes neschválí a jednání budou pokračovat později.

Novým bodem agendy je posílení pravomocí předsedy legislativní rady vlády. Trvají na tom Věci veřejné, které na tento post tlačí Karolínu Peake. "Musí se výrazně posílit kompetence tohoto místa, a to i tak, aby příslušní úředníci věděli, že v případě pokynů nejde jen o doporučení," uvedl Jan Kubáček, poradce Radka Johna.

Nejdříve reformy, pak křesla

Vládní špičky zatím řeší reformy a programové věci. Jednání začalo sporem o zdanění hazardu, pokračovalo pak i k sociálním reformám. To jsou priority, diskuze o křeslech ve vládě je až v pořadí.

Bárta novinářům před schůzkou K9 řekl, že VV chtějí probrat i úterní "koaliční nevěru" při hlasování o hazardu. ODS a TOP 09 prý totiž ignorovaly jejich návrhy k novele, o níž hlasovali poslanci.

Hampl a Skokan do vlády?

Servery iDNES.cz a Aktuálně.cz zatím potvrdily, že v personáliích půjde o dvě konkrétní jména. Ministrem dopravy by se mohl stát Šmerdův náměstek Lukáš Hampl. Druhý adept na post ministra, a to pro místní rozvoj, je poslanec za VV Petr Skokan. Nahradil by tak Kamila Jankovského.

ČSSD je ústy svého místopředsedy Jiřího Dienstbiera přesvědčena o tom, že vláda bude přežívat za každou cenu. Představa, že by její projekt zkrachoval, musí ve všech zúčastněných stranách vzbuzovat panickou hrůzu, hlavně u "podnikatelského projektu Víta Bárty", tedy VV, řekl dnes novinářům Dienstbier. Zásadová prohlášení stranických lídrů jsou podle něho jen divadlo pro lidi.

Čtěte více:

Poslanec VV, podle Kalouska blb: TOP 09 je spojena s hazardem

Záchrana vlády se protahuje. K9 jedná bez výsledku

Nečas doufá, že na K9 zvítězí rozum. Nic zásadního nečeká

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, ova

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…