Korupci se v Česku daří. Spolkne až 100 miliard ročně

23.06.2011 7:53

O korupci se v Česku hodně mluví, za posledních dvacet let s ní chtěly bojovat všechny existující vlády, lhostejno zda pravicové či levicové. Jak se daří tento boj s tisíci hlavou saní? Podle názoru podnikatelů nijak zvlášť. Přitom, nebýt korupce, obešli bychom se možná i bez bolestivých reforem.

Korupci se v Česku daří. Spolkne až 100 miliard ročně

Stát, kraje či obce ročně zadávají veřejné zakázky v objemu až 640 miliard korun ročně. Na korupci přitom podle odhadů padne až deset procent, tedy 64 miliard. Předseda nadačního protikorupčního fondu Karel Janeček hovoří dokonce o 100 miliardách ročně. Informaci přinesl server Novinky.cz.

Jsi-li ve straně, dveře máš otevřené

Nejlepší zpráva dne pro všechny korupčníky říká, že korupční kauzy se u nás příliš nedaří úspěšně vyšetřit a případné viníky odsoudit. V časech nahrávek, mystifikací, půjček přátelům či od vzdálených strýčků se nepoctivcům daří. O tom, že největší slabinou boje s korupcí je její řádné vyšetření, je přesvědčen šéf Transparency Internacional David Onndráčka.

Podle názoru politoložky Vladimíry Dvořákové podporuje korupční prostředí v Česku fakt, že je řada pozic obsazována podle stranického klíče. Vstupenkou do odpovědné funkce tak mnohdy nebývá kvalifikace, ale stranická legitimace. Svou roli hraje i decentralizace. Politoložka upozorňuje, že již nelze hovořit o centrálním řízení korupce z Prahy. Mnohdy nejvíce bují na úrovni místních sdružení jednotlivých politických stran.

Vzory hledejme v Německu

Korupční zájmy jednotlivých politických aktérů pak na nejvyšší úrovni velmi znesnadňují jednání o potřebných reformách, které by však nebyly tak nezbytné, kdyby ročně nemizelo v kapsách jednotlivců až 100 miliard korun.

A jak z toho ven? Jednu z cest nám nabízejí naši západní sousedé, kde stát počítá s profesionální státní správou, úředníci, kteří rozumí své práci, se nemusí po každých volbách obávat, že budou vyhozeni a na jejich místo nastoupí straně loajální partajníci. Podobná praxe je však u nás spíše hudbou budoucnosti.

Podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády by také prospělo, kdyby se do přípravy zákonů zapojilo více organizací, které by mohly k legislativním návrhům vznášet své připomínky a mohli by tak české zákony zprůhlednit.

K věci:

Neuvěřitelný zájem o šokující popis korupce Ringo Čecha pokračuje 

Šokující zpověď exposlance Ringo Čecha z roku ´97 je venku 

Česko je na tom s korupcí hůř než loni. John koncepci chystá 

Foto: korupce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…