O vydání Bárty a Škárky se možná rozhodne až v září

25.06.2011 11:34

Ač jsou poslanci Vít Bárta a Jaroslav Škárka obviněni z vážného trestného činu, tedy korupce, vypadá to, že se sněmovně do projednávání jejich případu příliš nechce.

O vydání Bárty a Škárky se možná rozhodne až v září

Krátce poté, co protikorupční policie Poslanecké sněmovně doručila žádost o vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání, se začalo řešit, kdy sněmovna o jejich (ne)vydání rozhodne.

Jasno až v září? 

I přesto, že se v jejich případě jedná o vážné podezření z korupce, rozhodnutí o jejich vydání může padnout až za téměř čtvrt roku. Řádná schůze Poslanecké sněmovny je totiž svolána až na polovinu září.

Sněmovna by měla kvůli reformám ale mimořádně zasedat ještě 12. a 13. července a poté také na konci srpna. O vydání zmíněných poslanců ale na mimořádné schůzi jednat nemusí. Na podobný postup totiž neexistuje jednotý právní názor.

Němcová rozhodne

"Bude to muset případně rozhodnout předsedkyně sněmovny," uvedl pro deník Právo předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Mimořádné sněmovní schůze totiž nemají přesně daná pravidla. Nelze na nich třeba rozšiřovat stanovený program a nehlasuje se na nich ani o zákonech vrácených prezidentem.

Pokud by sněmovna na některém ze svých jednání skutečně dospěla k rozhodnutí o tom, že Bártu a Škárku zbaví imunity, může je policie obvinit. Pokud ale vydání zamítne, vyloučí stíhání pro příslušný skutek už navždy.

K PŘÍPADU:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…