Nová svědkyně promluvila o Bártových obálkách

27.05.2011 7:06

AKTUALIZOVÁNO Hospodářské noviny vyzpovídaly novou svědkyni v kauze obálkovného, které Vít Bárta dával poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí výměnou za loajalitu. Bývalá PR manažerka Věcí veřejných Alena Maršálková vypověděla, jak se jim snažila pomoci s tím, co s penězi udělat. Maršálková už o svých aktivitách podrobně informovala policii.

Nová svědkyně promluvila o Bártových obálkách

„Dvacátého devátého března mi Škárka říkal, že má přijít k Bártovi do bytu. V 16:51 mi přišla esemeska od Kristýny Kočí: ‚Sežeň prosím tě nějaké notáře či právníka hned po K9. Dostala jsem obálku, musím ji nechat uložit," uvedla Maršálková.

Psali jsme:
Véčkař se hrozí. Média na nás něco vytáhnou při sjezdu

Od Kristýny Kočí pak dostala za úkol konzultovat vzniklou situaci s policisty a právníky. Poslankyně prý vyjádřila obavu, že by se kauza jinak mohla zamést pod koberec. ''Takže nikdy neexistovala varianta, že by si Kristýna ty peníze nechala," zastává se Kočí Maršálková v rozhovoru pro HN.

SLEDUJEME témata  volba předsedy VV a nahrávka VV

Kočí prý úplatek neohlásila policii proto, že by se o jejím jednání vzápětí dozvěděl Vít Bárta. Poslankyně žila v té době v domnění, že se Bárta dozví o každém jejím kroku.

Maršálková podle HN naznačuje, že šéfové detektivů vyšetřování zpočátku zbrzdili. To ale minulý týden popřeli policejní prezident Petr Lessy a šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Peníze od Bárty měli dostat Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Škárka počátkem dubna řekl, že od září pobíral měsíčně 55.000 korun za loajalitu a dostal prý také 170.000 přímo od Bárty. Kočí tvrdila, že od Bárty dostala půl milionu korun. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni. Podle VV připravovali rozkol ve straně řízený lidmi z ODS.

Škárka aféra ABL, Kočí poslušnost

Maršálková popisuje, proč mohl mít Bárta potřebuje Kočí a Škárku korumpovat. Škárka podle Maršálkové měl na sebe vzít aféru kolem sledování politiků v Praze 1 bezpečnostní agenturou ABL, která patří Bártově rodině, ještě předtím, než na to přijdou novináři. Kočí zase měla obálka vrátit mezi poslušné poslance.

Nelogický postup policie?

Postup policie při vyšetřování případu obálek s penězi označila Maršálková za nelogický i státní zástupkyně Hana Vrbová, která na případ dohlíží. Na kauzu vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky.

Podle deníku tak policie v citlivé kauze možná záměrně ztratila týden. Šéf protikorupční policie Martinec v rozhovoru pro Právo znovu popřel, že by vyšetřování kauzy brzdil nebo zpomalil. Pochybnosti žalobkyně nechtěl komentovat.

Podle manažerky Kočí a Škárka se původně báli jít na policii, protože Bárta podle nich měl mít na nejvyšších místech své lidi. "Den před výběrem policejního prezidenta jsme měli poradu našeho PR oddělení, kde jsme měli už připravenou tiskovou zprávu, že se jím stane Petr Lessy," uvedla Maršálková.


Čtěte také:
Lessy za policií stojí. V případě Škárky a Kočí průtahy prý nebyly  
John šokoval: Kočí dostala 120 milionů od ODS. Modří: John se zbláznil
Karel Šíp: Volil jsem Johna. Teď mlčím
Vlastimil Harapes otevřeně o svém znechucení z Věcí veřejných
Komentátor se děsí: Sekta VV má už jen 900 členů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…