Poslanci jednali za rok 61 dnů. Teď mají do září volno

26.06.2011 11:51

Poslanecká sněmovna za poslední rok měla 61 jednacích dnů. Nic neobvyklého. Nyní začínají poslancům parlamentní prázdniny.

Poslanci jednali za rok 61 dnů. Teď mají do září volno

Dvěma stovkám poslanců v tomto týdnu skončila poslední řádná schůze. Měli by se ovšem sejít ještě mimořádně na dva dny v červenci kvůli hlasování o reformách vlády.

Jak dopadl jejich první rok v novém složení po loňských volbách, kdy se do sněmovny dostala více než polovina sněmovních nováčků?

Devatenáct schůzí, jedno hlasování o nedůvěře a 61 jednacích dní. V české politice se jedná o průměr. "O patnáct dní víc pracovali poslanci jen v roce 2002. Zajímavé je, že stejně dlouho jednali zákonodárci už třeba v roce 1926," upozornila Česká televize.

Nikdy nebudu mluvit o věcech, kterým nerozumím

Třináct poslanců za uplynulý rok vůbec nepřišlo k řečnickému pultíku a tak o jejich názorech na projednávané zákony veřejnost neví. Byli to třeba Jaroslav Martinů z ODS, Alena Hanáková z TOP 09 nebo komunistka Gabriela Hubáčková. Jen o málo lepší byl jejich kolega Pavel Antonín, ten promluvil letos v květnu: "Máte mě možnost na tomto místě vidět poprvé, protože když jsem přišel do Parlamentu, řekl jsem, že nebudu nikdy mluvit o věcech, kterým nerozumím." A svému slovu dostál, upozornila ČT.

Do lavic mají poslanci zasednout ještě mimořádně na dva dny v červenci a zpět se vrátí na konci srpna. Mohli by rovněž rozhodnout o vydábní Víta Bárty k trestnímu stíhání.

Deník Aha spočítal, že za prázdniny daňoví poplatníci poslancům zaplatí 168 milionů korun. Jeden poslanec tak přijde celkově erár za měsíc na 290 tisíc korun.

Psali jsme:
O vydání Bárty a Škárky se možná rozhodne až v září
Vláda se zbláznila. Nevyberou ani korunu navíc, naříká pravicový intelektuál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…