Kalousek nakopl Věci veřejné: Ať si to s vámi vyřídí Nečas

27.06.2011 12:28

Koaliční smlouva platí, ale nenecháme se vydírat stále novými požadavky, které se mění každou hodinu. Tak zní stručný vzkaz místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska směrem k Véčkům. Podle něj pro TOP 09 diskuze o dodatcích ke koaliční smlouvě skončila s tím, že „topka" bude respektovat jen dohodu předsedů Véček a ODS na personálním obsazení vlády Věcmi veřejnými.

Kalousek nakopl Věci veřejné: Ať si to s vámi vyřídí Nečas

Krachem v neděli v noci skončilo jednání koaliční K9 po té, co Věci veřejné v rámci tak zvaného smírčího řízení přišly na jednání zástupců koalice s požadavky na úpravy státního rozpočtu a daňové reformy. Smírčí řízení přitom vzniklo na základě požadavků Véček, aby dle koaliční smlouvy měly ve vládě čtyři plnohodnotné ministry.

Termín k prosazení personálních otázek pak strana stanovila na 30. červen, kdy je připravena v případě nedohody vládu opustit. Ovšem nedělní jednání se personálních otázek vůbec nedotklo. Namísto toho Věci veřejné přišly s požadavkem na dodatek koaliční smlouvy, který by zahrnoval některé jejich požadavky směrem k rozpočtu na rok 2012 a dále. To rozladilo TOP 09, která ústy svého předsedy Karla Schwarzenberga požádala premiéra Petra Nečase (ODS) o ukončení nedělního jednání K9. Nečas požadavku vyhověl.

Související: Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu

K9 nebude a nemůže rozhodovat o státním rozpočtu

„Pro TOP 09 platí koaliční smlouva. Ta je podepsaná, nikdo jí neporušil. A pokud jde o programové prohlášení vlády, koalice trvá, dokud jí koaliční partner nevypoví, což Věci veřejné naznačují, ale to je jejich rozhodnutí a ne moje," reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pro něj je chování Věcí veřejných v průběhu nejen nedělního vyjednávání těžko pochopitelné. „Oni vyvolali smírčí řízení, protože podle nich není naplněna koaliční smlouva, tím že nemají čtyři plnohodnotné ministry. Dobrá. Začali jsme se tedy scházet v rámci smírčího řízení. A pak jsme, nikoliv každý den, ale dokonce každou hodinu, byli konfrontování s novým a novým požadavkem, který, když se do třicátého června nevyřeší, tak koaliční smlouva končí," popsal situaci Kalousek.

„A to prostě přestávalo být jednak srozumitelné a jednak možné," dodal ministr. Podle něj se TOP 09 nebrání tomu, že K9 bude projednávat běžnou koaliční agendu: „Ale to, že K9 stoprocentně nahradí vládu, že nejdřív státní rozpočet bude projednávat K9 a K9 rozhodne, tak to je naprosto absurdní," řekl Kalousek rozhodně.

Věci veřejné? Každou hodinu nový požadavek

„Tady existují nějaké standardní ústavní mechanismy a ty musí fungovat. A my jsme byli ochotni do 30. června projednat ty věci, kvůli kterým Věci veřejné označily koaliční smlouvu za nenaplněnou. Ale tím tématem rozhodně nemůže být standardní projednávání státního rozpočtu na rok 2012. Vždyť o něm vláda ještě vůbec nezačala jednat. Čili když jsme každou hodinu slyšeli další a nové požadavky, tak jsme řekli, že tohle nemá dál cenu," okomentoval Kalousek důvody, proč TOP 09 v neděli požádala o ukončení jednání.

Související: Nedělní jednání K9 by mělo ukončit spory. O Peake i hazardu

„Pro nás koaliční smlouva platí, pro nás programové prohlášení strany platí, a co se týče personálního obsazení vlády Věcmi veřejnými, budeme respektovat dohodu pana předsedy Johna (VV) s panem předsedou Nečasem. Ale TOP 09 se prostě diskuzí o programovém prohlášení vlády a dodatku k němu zúčastňovat nebude a dál o něm jednat nebude, protože to je běžná koaliční agenda, kterou jsme připraveni projednávat standardním způsobem na poradě ekonomických ministrů na vládě, při zásadních rozporech na K9, ale určitě ne na K9 dříve než na vládě a pod ultimátem 30.června. Tímto způsobem jednat nebudeme," konstatoval Kalousek.

Pád vlády? Tvrdší sociální dopady

Ten na dotaz ParlamentníchListů.cz uvedl, že v případě pádu současné vlády by oddálení reforem znamenalo tvrdší sociální dopady, než kdyby reformy byly spouštěny tak, jak je nyní plánováno. „Odklad reforem znamená, že si kdykoliv v budoucnu budou muset udělat razantněji a samozřejmě sociálně nemilosrdněji. Tady není alternativa, že se reformy buď provedou nebo neprovedou. Ony se buď provedou teď a půjde to přijatelně sociálně citlivě, nebo se provedou později, a pak to bude nákladnější a na lidi to dopadne tvrději," konstatoval Kalousek.

„To je praxe, se kterou se seznámilo už mnoho zemí a my bychom se tomu rádi vyhnuli. Ale to je prostě otázka zodpovědnosti Věcí veřejných. Pokud se rozhodnou se na těch změnách nepodílet, pak tahle vláda zřejmě nebude mít většinu," dodal místopředseda TOP 09.

Véčkům v opozici nevěřím

Současně odmítl model, kdy by Věci veřejné opustily vládu, ale nadále by jí v poslanecké sněmovně svými hlasy držely. „Já jsem ke stabilitě takového modelu velmi skeptický. V takovém případě si těžko umím představit, že by Věci veřejné jako opoziční strana měly mít nějakou exkluzivitu," řekl Kalousek.

Podle něj je v současných vyjednáváních K9 naprosto zjevné, že „pan poslanec Vít Bárta", který je členem vyjednávacího týmu Véček, „se snaží dosáhnout toho, aby dominantním prvkem rozhodování byla K9 a nikoliv vláda". „Což z hlediska Ústavy České republiky lze těžko akceptovat," podotkl ministr.

Strana be programu nutí druhé program porušit

„K9 nemůže rozhodovat vůbec o ničem. Ta hledá politickou shodu mezi vedením koaličních stran. Ale rozhoduje vláda a parlament, a tohle si bohužel ne vždy kolegové z Věcí veřejných uvědomují," doplnil Kalousek s tím, že Věcmi veřejnými požadovaný dodatek ke koaliční smlouvě je hledáním zástupného problému v programové oblasti, „kde jedna strana, která žádný program nemá, se svými požadavky snaží přinutit strany, které program mají, aby jej nedodržovaly".

A co se bude dít do 30. června, kdy Věci veřejné hrozí opuštěním vlády? „Do 30.6. má vláda svojí agendu a Poslanecká sněmovna má také svojí agendu. My jsme jasně řekli, že diskuze o programovém dodatku koaliční smlouvy je pro nás skončena," konstatoval Kalousek.

Čtěte také: Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

O dodatku už diskutovat nebudeme

„Klidně podepíšeme ty strany, na kterých jsme se dohodli a nebylo jich málo. Na druhou stranu nám nebude vadit, když se to celé zmačká a hodí do koše, protože neuzavření dodatku ke koaliční smlouvě samo o sobě nezneplatňuje koaliční smlouvu. Koaliční smlouva je uzavřena před rokem a platí," uzavřel místopředseda TOP 09 s tím, že se nikdy nesetkal s tím, že by při každém státním rozpočtu měl být uzavírán dodatek ke koaliční smlouvě.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…