Pehe, Marvanová a občané. V kukani na Václaváku bylo horko

28.06.2011 20:18

V rámci tzv. Týdne svobody, probíhajícím formou happeningů a výstav po celé Praze, proběhla na Václavském náměstí moderovaná debata za účasti členů iniciativy Veřejnost proti korupci (VPK). Akce, mající vzhledem k dění okolo Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s kauzou Drobil velmi aktuální námět, ale zřejmě podle představ organizátorů neproběhla, přilákala jen několik málo desítek lidí.

Pehe, Marvanová a občané. V kukani na Václaváku bylo horko

Avizovaná veřejná debata k tématu korupce jako jednoho z jevů ohrožujících fungování demokracie v ČR měla značně ztížené podmínky již ve způsobu pojetí ze strany pořádajících. Moderátor přibližně hodinové diskuse, dramaturg a scénárista Jan Štern, přivítal své hosty v tzv. mediální kostce, což je v podmínkách horkého červnového odpoledne miniaturní televizní studio kombinované s mikrovlnnou troubou.

FOTOGALERIE ZDE 

Korumpující skupiny už ovládají demokratický systém, varoval Pehe

Dvojice hostů, právnička a bývalá předsedkyně strany US-DEU Hana Marvanová spolu s politologem Jiřím Pehe promlouvali k divákům přes velkou obrazovku směřovanou k pomníku sv. Václava. Adresáty jejich sdělení se tak stali spíše zahraniční turisté. "V devadesátých letech jsme se domnívali, že u korupčních případů se podaří viníky potrestat, ale dnes vidíme, že korupční případy jsou v novinách popisovány v podstatě denně, viníci ale nejsou vyšetřováni řádně. Ve chvíli, kdy na korupci někdo upozorní, tak je potrestán, propuštěn z místa. Situace u nás je naprosto katastrofální a je třeba provést zásadní systémové změny," prohlásila úvodem Marvanová.

Čtěte také:

Manifest: Veřejnost proti korupci

Protikorupční Marvanová: Stíhat Bártu, to je málo. Přitvrďte i jinde

Podle Jiřího Pehe se v Česku jjiž o korupci hovořit nedá. "My jsme svědky masivního systémového rozkrádání veřejných zakázek. Politická korupce je formou privatizace demokracie do rukou skupin působících v zákulisí, které prostřednictvím tohoto systému ovládají demokratický systém," popsal svůj pohled na českou politiku.

Je diktatura v ČR, Norsku či Bělorusku?

Narozdíl od prostranství před obrazovkou se poměrně těsné zázemí mediální kostky ještě před zahájením moderované diskuse zaplnilo lidmi s různými transparenty, kteří akci VPK navštívili každý s vlastní vizí toho, co je ve státě českém špatně. Názorovou pluralitu pak ukázkově demonstrovali dva muži, vášnivě se hádající o to, zda k většímu porušování lidských práv dochází v ČR, Bělorusku či Norsku. Zastánce norské varianty nakonec musel vyklidit pole.

SLEDUJEME téma Kauza Drobil

Dotazy do studia od občanů moderovala redaktorka Reflexu Pavlína Wolfová. Tvrzením, že debata zaujala neuvěřitelné množství lidí, kteří touží položit otázku hostům poněkud přifoukla realitu přibližně třicítky přihlížejících. Přibližně pět otázek veřejnosti by se dalo shrnout do jedné: Co může běžný občan dělat se současným stavem prorůstání korupce do nejvyšších pater politiky, popřípadě jak se má zachovat v prostředí, kdy chybí jakákoliv vůle korupci vyšetřovat. Poměrně filozoficky pojaté odpovědi Pehe a Marvanové ale řešení nenabídly.

K tématu:

Zastavme rozkrádání. Marvanová se bojí politického zametání kauz

Pehe: Musíme něco udělat. Jinak lidé začnou demolovat 

Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe 

Cepl ml.: Systém ztrácí důvěru

Zajímavým hostem, který se ale debaty nezúčastnil, byl soudce Vojtěch Cepl ml. Veřejnosti je znám jako muž, jenž svým verdiktem poprvé konstatoval existenci fenoménu tzv. justiční mafie. A jak vidí situaci několik let poté v době, kdy o nestandartním kroku Městského státního zastupitelstvív kauze Drobil hovoří titulní stranky všech českých novin? "Na mě to působí nesmírně špatně, systém tímto ztrácí důvěru. K případu zastavení kauzy Drobil se nemohu vyjadřovat, trestním právem se nezabývám a rozumím tomu velice málo. Jako občan ale netuším, co si o tom mám myslet. Zvláště pak v situaci, kdy mám mít důvěru ve státní zastupitelství a na druhou stranu také důvěru v policii. Co s tím? Netuším," řekl ParlamentnímListům.cz soudce Cepl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…